Ouders halen briljante Laurent (9) per direct van de universiteit na conflict over studiedruk

Samenleving
dinsdag, 10 december 2019 om 9:35
hh 80390560
De briljante Laurent Simons (9) zou eind dit jaar, na negen maanden studeren, zijn bachelor halen aan de Technische Universiteit in Eindhoven. De TU acht dat echter onhaalbaar. De ouders, die regelmatig de media opzoeken om te pochen over hun hoogbegaafde kind, zijn het daar niet mee eens en halen hem van school.
Enorm talentDe universiteit heeft alles in het werk gesteld om het kind zijn diploma binnen zo'n korte tijd te kunnen uitreiken. De toch al druk bezette docenten gaven Laurent tentamens en mondelinge toetsen buiten de reguliere testmomenten om. "Zijn begeleiders hebben met veel plezier met hem gewerkt, niet alleen vanwege zijn enorme talent, maar ook omdat het een zeer sympathieke en leergierige jongen is," zegt de TU/e daarover. "De deur staat daarom nog open voor het hervatten van de opleiding, onder realistische voorwaarden.’’
PestgedragDe ouders zijn al langer niet tevreden over de universiteit en spreken zelfs van 'pestgedrag'. "Plots kwam de beschuldiging dat Laurent plagiaat had gepleegd. Er ontbrak aan een voorlopige versie van een paper een literatuurlijst, dat klopt. Het was dan ook een voorlopige versie. Voor die paper had Laurent allerlei tests moeten doen en met die resultaten valt niet te sjoemelen. Hij zou ook gezakt zijn voor een mondeling examen, dat Laurent niet eens had afgelegd’’, zegt vader Alexander.
Volgens moeder Lydia werd de sfeer zelfs bedreigend. "Ze zeiden niet expliciet dat ze de kinderbescherming zouden inschakelen, als wij met onze klachten naar buiten zouden komen. Maar lieten duidelijk verstaan dat ze in twijfel trokken of wij Laurent niet te veel onder druk zouden zetten. ‘Er zijn alleen maar verliezers als er psychiaters aan te pas komen’, zei zijn mentor. Dat deed voor ons de deur dicht.’’
StudiedrukDe ouders wilden per se dat Laurent voor zijn tiende verjaardag op 26 december zou afstuderen. De jongen moest daarvoor nog zoveel tentamens maken dat dat volgens de universiteit niet haalbaar is. Medio 2020 zou een betere afstudeerdatum zijn. Dat vonden de ouders, die dus wel degelijk een heleboel druk op de jongen uitoefenen, niet acceptabel. Daarom hebben ze de jonge van de universiteit afgehaald. "Wij betreuren dat. We denken dat Laurent gebaat is bij continuïteit, om zijn zeer bijzondere talent goed tot ontplooiing te laten komen,” reageert de TU.
Bron(nen): AD