Ouders Roelf B. begrijpen er niets van: "Hij ging bijna nooit uit"

Samenleving
zaterdag, 17 augustus 2019 om 11:00
welingelichtekringen header 1
De ouders van Roelf B. kregen de schrik van hun leven toen een onbekend meisje hen opbelde vanuit festival Sziget. Ze maakte deel uit van de Stadskanaalse vriendengroep waarmee Roelf was vertrokken en vertelde dat hun zoon was opgepakt en werd verdacht van drugshandel. Daarna begon de nachtmerrie. Het echtpaar uit Stadskanaal doet hun verhaal in de Volkskrant.
"Toen ik de advocaat aan de telefoon had, zei hij tegen me: het is schokkend, het is veel," vertelt Jakob. "Het is allemaal zo moeilijk voor te stellen. We kunnen het niet geloven. Je wil al niet dat je kind gepakt wordt met twee joints in Hongarije."
Volgens Jakob en Jantje was Roelf een rustige, introverte jongen die heel gezond leefde. "Hij was alleen maar bezig met zijn sport. Hij rookte ook niet en hij dronk misschien drie keer per jaar. De laatste keer was met Oudjaar."
Nooit vakantieRoelf trainde hard. "Hij nam bijna geen vakantie meer," zegt zijn vader. "Hij trainde afschuwelijk hard en op heel veel verschillende banen. Hij had geen vaste coach, dus hij deed veel zelf. Hij mocht overal gratis meedoen, omdat mensen hem aardig vonden."
Veel slapen"Hij begon ’s ochtends met kip, ­eieren en voedingssupplementen," zegt zijn moeder. "Hij was zo gedisciplineerd, het succes kwam niet uit de lucht vallen. Elke nacht gebruikte hij een app op zijn telefoon om te kijken of hij goed sliep. We maakten ons ­weleens zorgen. Het was zo dwangmatig, zo prestatiegericht, zo gestructureerd. Hij wilde het zo goed doen. We vroegen ons weleens af of de weg naar het succes wel leuk voor hem was. Hij had niet eens tijd voor een vriendinnetje."
Roelf twijfelde of hij naar Sziget zou gaan. "Het was eigenlijk niet echt iets voor hem," zegt Jantje. "Roelf ging nooit uit. Hij ging altijd om elf uur naar huis, de anderen gingen dan nog door. Maar hij wilde per se 9,5 uur per nacht slapen, ook in het weekend."
Geen geldPas als blijkt dat hij niet voor het EK wordt geselecteerd besluit hij toch met de groep van 20 vrienden mee te gaan. Het wordt zijn eerste keer op het festival. Zijn ouders spreken tegen dat de drugshandel zorgvuldig is voorbereid en hebben geen idee hoe hun zoon voor de drugs heeft betaald. Jakob heeft uitgezocht hoeveel geld zijn zoon had. "Dat was een hoeveelheid geld zoals iedere student dat op zijn bankrekening heeft staan. Roelf heeft nooit veel geld gehad. Dus hij heeft never nooit iets kunnen betalen aan die drugs. Als ­atleet kreeg hij niets. Hij had geen A-status. Ik betaalde veel voor hem."
Jakob en Jantje hebben nauwelijks contact gehad met hun zoon. Jakob was bij de rechtszaak en kreeg later een briefje overhandigd. "Mooi dat je er bent," staat erop geschreven. "Het gaat verder goed met me."