Pardon president Peru voor doodzieke Fujimori

Samenleving
door anp
maandag, 25 december 2017 om 1:19
pardon president peru voor doodzieke fujimori1514161214
De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski heeft op kerstavond een presidentieel pardon verleend aan oud-president Alberto Fujimori die in het ziekenhuis ligt en volgens zijn lijfarts ,,ongeneselijk ziek'' is.
Fujimori (79), werd zaterdag met spoed overgebracht van de gevangenis naar een ziekenhuis en verkeert volgens zijn lijfarts Alejandro Aguinaga in levensgevaar. Hij moest daar worden opgenomen vanwege een ,,abnormaal lage bloeddruk en hartritmestoornissen.''
De zoon van Japanse immigranten Fujimori zat een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor corruptie en schending van de mensenrechten tijdens zijn presidentschap van 1990 tot 2000. Hij is een uiterst controversieel figuur in Peru die ook vanuit de gevangenis nog voor verdeeldheid zorgt. Hij is geliefd bij zijn aanhangers vanwege zijn economisch beleid en gehaat bij zijn tegenstanders die hem een corrupte dictator noemen.
Kuczynski had eerder gezegd het onwenselijk te vinden om de oud-president te laten sterven in gevangenschap. Tegenstanders hebben aangekondigd alle samenwerking met de centrumrechtse regering van de partij van de president te beëindigen als Fujimori vrijkomt.
De voormalig president kampt al jaren met een broze gezondheid.