Oekraïne: bewijs van Russische oorlogsmisdaden in Charkov

Samenleving
door anp
woensdag, 14 september 2022 om 2:57
politie oekraine bewijs van russische oorlogsmisdaden in charkov1663117542
De Oekraïense autoriteiten zeggen bewijs te hebben gevonden dat Russische troepen oorlogsmisdaden hebben gepleegd in de oostelijke Oekraïense regio Charkov.
Een hoge politieofficier van de plaats Balaklia zegt dat Russische troepen daar met regelmaat gevangenen van het lokale politiebureau martelden. Ook zouden de bezetters militairen en familieleden van militairen gevangen hebben genomen. Bovendien zochten ze ook naar mensen die het Oekraïense leger hielpen.
Ooggetuigen meldden volgens de politie dat de Russen onder meer elektriciteit gebruikten om de gevangenen te martelen. Volgens onbevestigde berichten uit andere delen van de regio zou het Russische leger ook burgers hebben vermoord.
Charkov werd maandenlang bezet door de Russen, maar volgens Kiev zijn de afgelopen dagen tientallen plaatsen heroverd. Dit weekend werden militairen uit een deel van de regio teruggetrokken. Volgens het Kremlin is het Russische leger daar vertrokken vanwege een strategische "hergroepering".
Toen Russische troepen zich eerder dit jaar terugtrokken uit het gebied rond de Oekraïense hoofdstad Kiev werden daar zeker 1300 gedode burgers aangetroffen. Eerder werden al honderden dode Oekraïense mannen en vrouwen gevonden in plaatsen als Boetsja en Irpin. Moskou ontkende dat de moorden het werk van Russische soldaten waren en beweerde dat de wreedheden door Oekraïne in scène waren gezet.