Prachtige foto's: bloedrode supermaan goed te zien in Nederland

Samenleving
door anp
maandag, 28 september 2015 om 5:42
bloedrode supermaan goed te zien in nederland1443412355
Er zijn maar weinig mensen die voor hun plezier midden in de nacht opstaan, maar afgelopen nacht waren er talloze nachtbrakers die er geen spijt van hadden. De maan kleurde namelijk koperrood door een zeldzame volledige maansverduistering en was groter dan normaal, omdat hij erg dicht bij de aarde stond. Doordat er weinig bewolking was, liet de zogenoemde bloedmaan zich in een groot deel van het land goed zien.
Mensen uit onder meer Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Emmeloord, Harlingen en plekken in Limburg lieten massaal van zich horen op Twitter. Foto's en filmpjes werden enthousiast gedeeld en de woorden bloedmaan, superbloedmaan en supermaan waren urenlang trending topic. Uit het oosten van het land kwamen wel berichten over te veel bewolking, waardoor de bijzondere bloedmaan niet te zien was.
De maansverduistering begon om 02.11 uur. Maar om 04.48 uur was de verduistering maximaal, omdat de aarde toen precies tussen de zon en de maan in stond. Rond 7.24 uur is weer alles voorbij.
De rode gloed van de bloedmaan ontstaat doordat de aarde de zonnestralen tegenhoudt en de maan het licht dus niet naar de aarde kan kaatsen. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood.
De laatste keer dat een bloedmaan en een supermaan tegelijk gebeurden, was in 1982. De volgende keer dat dat voorkomt, is in 2033.