'Crisisopvang vluchtelingen is een chaos'

Samenleving
door anp
maandag, 28 september 2015 om 2:22
crisisopvang vluchtelingen is een chaos1443400812
De noodopvang van vluchtelingen in Heerenveen verloopt alles behalve vlekkeloos. Dat zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan maandag in het Friesch Dagblad. Hij is bang dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de grote vluchtelingenstroom niet aankan.
Van der Zwan zegt dat de organisatie van de opvang chaotisch verloopt. Zo zijn volgens hem namenlijsten niet compleet, zijn niet alle vluchtelingen geregistreerd in Ter Apel en is het onduidelijk waar de vluchtelingen uit Heerenveen woensdag heen moeten.
In Heerenveen worden sinds donderdag 204 vluchtelingen opgevangen. Bij aankomst bleek dat dat aantal niet overeenkwam met de namenlijsten. ,,Wij hebben 204 mensen geteld, maar volgens de lijsten hadden er maar 186 moeten zijn", zegt Van der Zwan.
Ook bleek later dat maar een deel van de vluchtelingen in Ter Apel is geweest en vingerafdrukken heeft afgegeven, terwijl het COA heeft gezegd dat asielzoekers alleen in een noodopvang terecht kunnen komen als ze zijn geregistreerd. "Het COA heeft de situatie \niet onder controle. Het is nu in het wilde weg doorsturen van vluchtelingen", aldus Van der Zwan.
Het COA heeft aan de krant laten weten dat alle vluchtelingen zich wel degelijk hebben moeten aanmelden in Ter Apel. "Als er mensen zitten die zeggen dat ze niet in Ter Apel zijn geweest, dan heb ik geen idee hoe dat mogelijk is", zegt een woordvoerder. Die spreekt verder tegen dat de organisatie niet in staat is alle vluchtelingen te verwerken.