President Ramaphosa herkozen en gaat verder met brede coalitie

Samenleving
door anp
zaterdag, 15 juni 2024 om 2:08
anp150624002 1
KAAPSTAD (ANP) - Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft zoals verwacht president Cyril Ramaphosa met een grote meerderheid herkozen als staatshoofd. De voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) kreeg ook brede steun buiten zijn eigen ANC dat 159 van de 400 zetels heeft. Ramaphosa behaalde 283 stemmen, zijn tegenstander Julius Malema van de Economische Vrijheidsstrijders (EFF) kwam uit op 44 stemmen.
Bij de verkiezingen eind mei verloor het ANC voor het eerst in 30 jaar zijn meerderheid. De partij wil daarom nu met een brede regeringscoalitie verder en volgens kopstukken van het ANC werkt een reeks politieke partijen hier aan mee. Ze spreken over een regering van nationale eenheid. Ook de voormalige oppositiepartij DA (Democratische Alliantie), met 87 zetels de tweede partij van het land, stapte vrijdag in de coalitie. De meeste van de achttien partijen in het parlement steunen een regering van nationale eenheid aangevoerd door het ANC, aldus zegslieden van de partij van Ramaphosa.
In een toespraak in het parlement liet Ramaphosa weten het als "een privilege en een genot" te zien dat hij opnieuw president van het land wordt. Hij beschreef de toekomst met zijn nieuwe regering als een tijd van hoop en inclusiviteit. "Verschillende partijen die tegenover elkaar hebben gestaan, hebben besloten om samen te werken om dit resultaat te bereiken en een nieuwe geboorte, een nieuw tijdperk in ons land in te luiden", aldus de president.
De nieuwe en linkse partij MK, geleid door de met het ANC gebrouilleerde ex-president en voormalig ANC-leider Jacob Zuma, en de extreemlinkse EFF doen niet mee aan de coalitie. Ze hebben samen ongeveer een kwart van de stemmen gekregen. EFF-leider Malema hekelde het "verstandshuwelijk" van het ANC met de DA. Die laatste partij gaf eerder aan te willen stoppen met een aantal programma's bedoeld om de positie van de zwarte bevolking van Zuid-Afrika te verbeteren. De coalitie van Ramaphosa zal zo "de witte macht over de economie consolideren", stelde Malema.
De 71-jarige Ramaphosa is sinds 2018 president. Hij volgde toen Jacob Zuma op die om corruptieschandalen moest aftreden.