'PvdA-politicus moet meer naar de mensen toe'

Samenleving
door anp
donderdag, 13 november 2014 om 4:57
pvda politicus moet meer naar de mensen toe1415851456
PvdA-politici moeten verplicht een kwart van hun tijd doorbrengen buiten gemeentehuis of Tweede Kamergebouw. Ze moeten die tijd besteden bij mensen op de werkvloer of thuis, in de wijken en bij verenigingen of bewonersinitiatieven.
Dat moet de PvdA een betere 'antenne' geven in de samenleving. PvdA-politici worden als het aan partijvoorzitter Hans Spekman ligt ook verplicht extra opleidingen te volgen.
Het partijbestuur van de PvdA trekt die conclusies uit een rapport van een interne commissie die onderzoek deed naar hoe burgers meer te zeggen kunnen krijgen over publieke instellingen als woningbouwcorporaties, onderwijs- of zorginstellingen. De commissie stond onder leiding van Jan Hamming, PvdA-burgemeester in Heusden.
De commissie stelt ook dat bestuurders in publieke instellingen niet langer dan tien jaar op hun plek zouden moeten zitten. ,,Geen bestuurders meer die als een Zonnekoning decennia lang kunnen besturen, zonder een strobreed in de weg gelegd te worden. We willen dienstbare bestuurders, onder maximaal toezicht.''
De Tweede Kamer heeft de topinkomens in de publieke sector al verlaagd, maar dat is volgens de commissie niet genoeg. ,,Wij gaan nu een stap verder: ook de zittingstermijn wordt wat ons betreft beperkt tot maximaal twee periodes van vijf jaar.''
Ook binnen het toezicht op publieke instellingen moet het nodige veranderen, vindt de commissie-Hamming. Een derde van de leden van de Raden van Toezicht of van Commissarissen moet via een directe verkiezing door de gebruikers van de instelling worden gekozen.