Net-niet Tenerife: ramp met passagierstoestel net voorkomen

Samenleving
door anp
donderdag, 03 augustus 2017 om 9:15
schermafbeelding 2017 08 03 om 111908
Een passagierstoestel van Air Canada blijkt begin vorige maand bijna te zijn geland op enkele toestellen die op de vertrekbaan van de luchthaven in San Francisco stonden te wachten tot ze mochten vertrekken. De piloten zagen op het laatste moment dat zij fout zaten en wisten nog net een enorme ramp te voorkomen. Op zondag 27 maart 1977 twee grote Boeings op elkaar op de startbaan van het vliegveld Tenerife. Een toestel van het Amerikaanse PanAm rijdt nog op de startbaan als een KLM Boeing op wil stijgen. ... Maar met 583 slachtoffers is 'Tenerife' de grootste ramp in de luchtvaartgeschiedenis.
Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse organisatie voor vliegveiligheid die donderdag zijn vrijgegeven, zo meldden Amerikaanse en Britse media. De piloten van het Canadese toestel verwarde op 7 juli de landingsbaan met de startbaan die er parallel aan ligt.
Op het moment dat het Canadese toestel de vertrekbaan naderde, stonden daar vier toestellen te wachten. Op slechts 18 meter hoogte zagen de piloten dat ze fout zaten en trokken zij de neus van hun toestel nog net op tijd op.