Regen leidt tot filerecord Frankrijk

Samenleving
door anp
zaterdag, 08 augustus 2015 om 13:17
regen leidt tot filerecord frankrijk1439033538
Zware regenval heeft op de Franse wegen zaterdag geleid tot een filerecord. Rond 12.30 stond het vakantieverkeer vast over een lengte van 900 kilometer, meldt de VerkeersInformatieDienst. Er werd een totale filelengte verwacht van 700 kilometer.
Een groot deel van het zuiden zit in de regen, waardoor de files op de wegen naar het zuiden veel langer zijn. De langste staat op de Autoroute du Soleil (A7): vanaf Lyon inmiddels 150 kilometer. Ook op de route via Bordeaux (A10) en op de route via Clermont-Ferrand (A71/A75) staat opgeteld meer dan 100 kilometer file.
De regenbuien trekken richting Dijon en Straatsburg en ook daar lopen de wegen onder, meldt de ANWB.
Europa
Elders in Europa is ook sprake van drukte door vakantieverkeer. Zo staat er file aan beide kanten van de Gotthardtunnel in Zwitserland, bij de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië, op de snelweg tussen München (Duitsland) en Salzburg (Oostenrijk) en in Italië op de A1 tussen Milaan en Ancona.
In delen van Europa is het zaterdag snikheet, waarschuwt de VID. In Zuidoost-Frankrijk, Italië, de Alpenlanden en de Balkan kan de temperatuur plaatselijk oplopen tot 40 graden. Op verschillende snelwegen in het zuiden van Duitsland geldt een snelheidsbeperking van 80 kilometer per uur vanwege het risico op 'blow-ups': het asfalt kan door de hitte uitzetten, scheuren en omhoog komen.