Rijke mensen vertrekken

Samenleving
door Admin
zaterdag, 29 augustus 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De zomer loopt op zijn eind en voor het eerst sinds jaren hebben de exclusieve Londense prive-scholen minder leerlingen nu het nieuwe schooljaar begint. Reden: rijke (expat) bankiers en andere gefortuneerde ondernemers trekken weg om het Britse belastingklimaat.
Nog maar kort geleden was Londen een magneet voor de beste en ook bestbetaalde ondernemers, maar dat is veranderd. Natuurlijk, in de City kwam de recessie keihard aan en er gingen veel banen verloren.
Maar premier Brown en minister Alistair Darling (financien) deden daar nog een flinke schep bovenop door de rijken extra te pakken te nemen. Expats kregen opeens een nieuwe heffing van National Health Service voor hun kiezen, groot 35.000 euro, en vanaf april komt geldt voor het toptarief in de inkomstenbelastng een stijging van 50 procent.
Waar vluchten ze naartoe? Bij voorkeur naar Zwitserland en naar Hong Kong.
The Wall Street Journal spreekt de wens uit dat Barack Obama iets handiger omgaat met rijke en getalenteerde Amerikanen. Want die extra maatregelen om miljonairs te pakken, werken vaak goed in de media, maar wat het land er precies aan heeft, dat is nooit helemaal duidelijk.