Ron Meyer nieuwe partijvoorzitter van SP

Samenleving
door anp
zaterdag, 28 november 2015 om 15:32
ron meyer nieuwe partijvoorzitter van sp1448722581
Ron Meyer is de nieuwe partijvoorzitter van de SP. De leden kozen hem zaterdag in Utrecht op het 21e partijcongres als opvolger van Jan Marijnissen.
Voor Meyer stemden 529 leden en voor zijn uitdager Sharon Gesthuizen 370 leden. Ron Meyer is SP-afdelingsvoorzitter in Heerlen en in het dagelijkse leven ook FNV-bestuurder. Gesthuizen is Tweede Kamerlid. Meyer was voorgedragen door het partijbestuur.
Hij zei een trotse voorzitter te zijn van ,,een eensgezind en oersterk team". De partij is volgens hem in staat de kloof te dichten tussen ,,van wat is en wat kan".
De SP-afgevaardigden van 160 afdelingen in het land mochten hun stem uitbrengen. Op het congres klonk enig gemor omdat sommige afdelingen ervoor hadden gekozen om allemaal op één kandidaat te stemmen terwijl andere afdelingen de keuze vrij lieten. Sommigen vonden een vooraf bepaalde keuze niet democratisch en meenden dat iedereen zijn eigen stem moest kunnen bepalen.
Maar ook over zo´n gezamenlijk besluit is lokaal vergaderd en het is democratisch tot stand gekomen, zei een woordvoerster van de SP. Hoeveel afdelingen besloten om met zijn allen één kandidaat te steunen, is niet bekend. Wel hadden de afdelingen in de grote steden veelal besloten individueel te stemmen.
Onder de SP´ers klonk het geluid dat eigenlijk alle leden van de SP stemrecht moeten krijgen en niet alleen afgevaardigden van een afdeling. Het partijbestuur heeft zaterdag al toegezegd dat het naar een andere manier van stemmen gaat kijken.