Rusland vuurt opnieuw raketten af op Oekraïne: overal klinkt het luchtalarm

Samenleving
door anp
dinsdag, 11 oktober 2022 om 12:11
rusland vuurt opnieuw raketten af op oekraine1665483624
Rusland heeft dinsdag nieuwe raket- en droneaanvallen uitgevoerd op Oekraïne, een dag nadat dergelijke aanvallen in heel Oekraïne meer dan honderd slachtoffers hadden gemaakt. Onder meer in de omgeving van de hoofdstad Kiev zijn explosies gemeld.
In de westelijke stad Lviv is "kritieke infrastructuur" geraakt, aldus de burgemeester. Hierdoor zit een deel van de stad zonder stroom. Er zijn ook aanvallen gemeld in onder meer de regio's Zaporizja, Dnjepropetrovsk, Vinnytsja en Mykolajiv.
Oekraïense media melden één sterfgeval in Zaporizja, maar het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers er dinsdag in totaal zijn gevallen. Hulpdiensten in het land waarschuwen dat er overdag "grote kans" is op raketaanvallen. Burgers krijgen het advies voor hun eigen veiligheid te blijven schuilen, zeker als het luchtalarm afgaat. Dat klonk dinsdag op veel plekken, waaronder in Kiev.
Moskou erkende maandag zware aanvallen op Oekraïne te hebben uitgevoerd als reactie op een explosie op de Krimbrug tussen Rusland en de Krim. Bij de aanvallen in heel Oekraïne vielen volgens Oekraïense informatie negentien doden en 105 gewonden. Het VN-mensenrechtenkantoor zegt dat deze aanvallen mogelijk in strijd waren met het internationaal humanitair recht.