Rutte opnieuw op bezoek bij de paus

Samenleving
door anp
vrijdag, 17 maart 2017 om 13:14
rutte opnieuw op bezoek bij de paus1489752964
Paus Franciscus ontvangt volgende week vrijdag de 27 EU-leiders die in Rome bijeen zijn voor een bijzondere top. Demissionair premier Mark Rutte is er ook bij.
Het is de tweede keer dat Rutte het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk en tevens staatshoofd van Vaticaanstad ontmoet. Vorig jaar spraken zij elkaar in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap.
De top van 27 leiders vindt plaats om de oprichting precies zestig jaar geleden van de Europese Economische Gemeenschap (EEG), de voorloper van de EU, te vieren. Nederland was een van de zes landen die op 25 maart 1957 als medeoprichter het Verdrag van Rome ondertekende.
Maar de bijeenkomst moet ook leiden tot de 'geboorteacte’ van een nieuwe EU, nu de Britten hebben besloten uit de unie te stappen. De 27 staatshoofden en presidenten presenteren op deze 25 maart een Verklaring van Rome waarin het toekomstscenario is vastgelegd waarmee ze het vertrouwen van de burger in de EU hopen te herwinnen. Premier Theresa May is er dan ook niet bij.