Stuiptrekkingen en brakingen na uitvoering doodstraf in Oklahoma

Samenleving
door anp
vrijdag, 29 oktober 2021 om 1:47
stuiptrekkingen en brakingen na uitvoering doodstraf in oklahoma1635465136
De Amerikaanse staat Oklahoma heeft donderdag (lokale tijd) zijn eerste executie in zes jaar uitgevoerd. Enkele uren nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof een eerder verleend uitstel van executie had vernietigd, stierf John Grant door een dodelijke injectie, aldus de staat.
Wat de staat er niet bij vertelde: Grant zou meer dan twintig stuiptrekkingen hebben gehad en hebben gebraakt voordat hij stierf. Dat verklaarden achteraf verschillende mediagetuigen, waaronder Sean Murphy van The Associated Press.
In 2014 en 2015 ging de uitvoering van de doodstraf in Oklahoma driemaal mis doordat destijds verkeerde medicijnen voor de injecties werden gebruikt. Daarop vaardigde de staat een moratorium op executies uit. Destijds ging het onder meer om het middel Midazolam. Bij een andere executie werd de medicijnencocktail per ongeluk in het spierweefsel van de geëxecuteerde ingediend, in plaats van in een ader, waardoor de man pas na veertig uiterst pijnlijke minuten stierf.
Grant, die zwart is, kreeg de doodstraf voor het doden van een witte gevangenismedewerker in 1988, terwijl hij opgesloten zat voor een ander misdrijf. Volgens zijn advocaat was hij zelf slachtoffer van geweld, zowel thuis als kind als door toedoen van het jeugddetentiesysteem van Oklahoma, en was hem geestelijke gezondheidszorg onthouden.
De last-minute interventie van het Amerikaanse Hooggerechtshof betekent ook dat een andere ter dood veroordeelde, Julius Jones, op 18 november zal worden geëxecuteerd. De zwarte Jones werd ter dood veroordeeld voor de moord op een blanke verzekeringsagent. Hij houdt al twee decennia zijn onschuld vol in een zaak die de aandacht heeft getrokken van beroemdheden als Kim Kardashian en American footballspeler Baker Mayfield en activisten tegen de doodstraf.
De geplande executies druisen in tegen de trends in de meeste Amerikaanse staten, waar het toepassen van de doodstraf juist afneemt. Volgens het Death Penalty Information Center, dat executies volgt, hebben 36 Amerikaanse staten plus het District of Columbia de doodstraf afgeschaft of de afgelopen tien jaar geen executie uitgevoerd.
Conservatieve staten, waaronder Texas en Missouri, zijn echter tegen die trend ingegaan, net als de conservatieve regering van oud-president Donald Trump, die in 2020 na een onderbreking van zeventien jaar federale executies hervatte. Sindsdien executeerde de federale staat dertien gevangenen.
Na de inauguratie van president Joe Biden in januari 2021 heeft het ministerie van Justitie echter heeft een moratorium uitgevaardigd op federale executies. Sindsdien hebben federale aanklagers in zeven gevallen eisen voor de doodstraf laten vallen.