Tesla's het meest beboet, Daihatsu het minst

Samenleving
door anp
zaterdag, 15 december 2018 om 1:07
teslas het meest beboet daihatsu het minst1544832739
DEN HAAG (ANP) - Tesla-rijders krijgen opvallend vaak snelheidsbekeuringen. In Nederland rijden ongeveer 9000 auto's van dat merk rond en driekwart kreeg vorig jaar minstens één boete voor te hard rijden. Bijna de helft van alle Audi's en BMW's werd bekeurd. Ook Land Rovers en Volvo's reden relatief vaak te hard.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn het de Porsche-bestuurders die, als ze tegen de lamp lopen, het hardst hebben gereden. Gemiddeld reden zij 9,3 kilometer per uur te hard.
Daihatsu's rijden het keurigst. Een op de vijf auto's van het Japanse merk werd vorig jaar geflitst. Bovendien hadden ze de laagste overschrijding: gemiddeld maar 7,4 kilometer per uur te hard. Ook mensen met een Daewoo en een Suzuki houden zich vaak aan de limieten.
Nederland telde vorig jaar ruim 9 miljoen auto's. Een op de drie werd bekeurd voor de snelheid, zo'n 2,9 miljoen auto's, en in totaal ging het om 5,8 miljoen boetes. Jongeren worden vaker bekeurd dan ouderen. Bijna vier op de tien 19-jarigen kregen een bon, tegen nog geen twee op de tien 80-plussers. Verder bleek dat bedrijfswagens relatief vaker een bekeuring krijgen dan auto's van particulieren.