Tientallen doden door brand studio Kyoto

Samenleving
door anp
donderdag, 18 juli 2019 om 15:43
tientallen doden door brand studio kyoto1563457697
Een brand in een animatiestudio in het Japanse Kyoto heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Een man goot volgens getuigen een brandbare vloeistof in het pand en schreeuwde "ga dood" in het Japans, bericht omroep NHK.
De brandweer zegt dat er zeker 33 doden zijn gevallen. Ook raakten 36 mensen gewond. Het zou gaan om het dodelijkste misdrijf in Japan in bijna twintig jaar. In 2001 vielen 44 doden bij een brand in hoofdstad Tokio. Die was vermoedelijk ook het gevolg van brandstichting.
Op het moment van de brand waren ongeveer zeventig mensen aanwezig in het gebouw. De vermeende dader raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis. Hij is nog niet verhoord.
Motief
Over het motief voor de vermoedelijke brandstichting is nog niets bekend. Het hoofd van Kyoto Animation zei volgens de omroep dat recentelijk mails met dreigementen waren binnengekomen. "De waren gericht aan ons kantoor en de afdeling Sales en er stond in dat we 'dood' moesten", zei Hideaki Hatta.
Premier Shinzo Abe reageerde onthutst op het incident. Hij bevestigde in een tweet dat sprake was van brandstichting en zei dat veel mensen zijn omgekomen en gewond geraakt. Hij bracht zijn condoleances over aan de nabestaanden van de slachtoffers.
Geschokt
De brand leidde ook op Twitter tot geschokte en bedroefde reacties. Mensen spraken hun steun voor de studio uit onder de hashtag #PrayForKyoani. "Het is verdrietig om te horen dat mijn favoriete studio die de beste anime maakte is afgebrand", twitterde iemand.
Een getuige vertelde dat hij in de buurt reed toen hij dikke rook zag. "Politiemensen hielden het verkeer tegen", vertelde de 47-jarige horecaondernemer. "Zelfs toen ik terugkeerde in mijn restaurant kon ik de rook nog ruiken."