Trump beschimpt en bedreigt oud-ambassadeur via Twitter terwijl ze getuigt

Samenleving
door anp
vrijdag, 15 november 2019 om 17:16
trump valt oud ambassadeur via twitter aan1573834823
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn vroegere ambassadeur in Oekraïne Marie Yovanovitch via Twitter aangevallen. Trump schreef dat "alles wat zij onderneemt fout loopt". De oud-diplomaat getuigt vrijdag in het openbaar als onderdeel van voorbereidingen voor een afzettingsprocedure tegen president Trump.
De woedende reactie van Trump kwam toen Yovanovitch sprak voor de commissie Inlichtingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over haar plotselinge ontslag als ambassadeur in Kiev na wat zij een lastercampagne noemde van Trumps advocaat Rudy Giuliani.
"Overal waar Marie Yovanovitch kwam, liep alles fout", aldus de president die zijn tweet afsloot met een herinnering dat presidenten het volste recht hebben "om ambassadeurs aan te nemen en te ontslaan". Democraten riepen meteen dat Trump de rechtsgang belemmert en getuigen intimideert met zijn tweets.
Yovanovitch noemde de reactie van de president "zeer intimiderend" in de hoorzitting die live wordt uitgezonden. "Ik kan niet zeggen wat de president hiermee probeert te bereiken, maar het effect is zeer intimiderend" zei ze. Trump suggereerde onder meer dat haar eerdere werk als Amerikaanse diplomaat in Somalië was gekoppeld aan decennia van rampzalige instabiliteit van dat land.