Turkije haalt Russisch gevechtsvliegtuig neer

Samenleving
door anp
dinsdag, 24 november 2015 om 10:04
turkije haalt russisch gevechtsvliegtuig neer1448357052
Twee Turkse F-16's hebben dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuig van het type Sukhoi Su24 neergehaald boven het grensgebied van Turkije met Syrië. Ankara meldde dat het toestel het Turkse luchtruim had geschonden. Moskou bestrijdt dat.
Het Russische ministerie van Defensie meldde dat het vliegtuig boven Syrië vloog. Het kwam ongeveer 40 kilometer van de Syrische havenstad Latakia, bijna op de Turkse grens, neer. In Latakia is de basis van de Russische gevechtsvliegtuigen die sinds eind september de strijdkrachten van de Syrische president Bashar al-Assad bijstaan.
Turkije, lid van de NAVO, heeft zich eerder dit jaar al beklaagd over Russische toestellen boven zijn grondgebied. Het ging toen om volgens de Turken niet te identificeren gevechtsvliegtuigen, vermoedelijk Syrische Migs.
Turkmenen
Dinsdag stelden de Turkse strijdkrachten dat het vliegtuig in vijf minuten wel tien keer is gewaarschuwd voor het werd neergeschoten. Televisiebeelden in Turkije toonden het vliegtuig dat brandend neerstort bij het dorp Yamadi aan de Turkse grens.
De twee piloten zijn met hun parachutes in de omgeving neergedaald. Zeker een van hen is in handen van Turkmeense strijders, volgens de nieuwszender CNN Turk. De Turkmenen zijn een aan de Turken verwante etnische groep die in de landen van de regio minderheden vormen. De Turkmeense 'brigades' in de Syrische burgeroorlog zijn geen jihadisten.