Turkse PvdA-fractieleden scheldend weg: 'Moge Allah je straffen'

Samenleving
door anpvrijdag, 14 november 2014 om 3:39
uit fractie gezette pvda leden royeren1415933052
De Tweede Kamerleden Tunuhan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn scheldend de kamer uitgegaan waar hen werd verteld dat ze de fractie uit moesten. "Moge Allah je straffen," zei een van het volgens De Telegraaf bij het weggaan tegen Matchouch, woordvoerder integratie. De twee worden niet alleen door de PvdA uit de fractie gezet, ze worden ook geroyeerd als lid. Dat blijkt uit een verklaring van het partijbestuur.
De Kamerleden werden uit de fractie gezet na een ruzie over de integratiestandpunten van de partij. Ze weigerden zich achter het standpunt van de fractie te scharen, en het vertrouwen uit te spreken in PvdA-vicepremie Lodewijk Asscher, in het kabinet verantwoordelijk voor integratie. De hele fractie had volgens PvdA-leider Diederik Samsom een klemmend beroep gedaan om hun opstelling te wijzigen, maar dat leverde niets op. ,,En daarmee scheiden onze wegen", zei hij.
Maar daar blijft het niet bij, zo blijkt. Het fractiebestuur heeft het partijbestuur verzocht om uit te spreken dat de leden niet langer het woord kunnen voeren namens de sociaal-democraten en om de procedure tot ontneming van het lidmaatschap te starten. ,,Het partijbestuur heeft hiermee ingestemd", zo staat in de verklaring.