'Verenigde Naties falen in Syrië'

Samenleving
door anp
donderdag, 12 maart 2015 om 00:36
verenigde naties falen in syrie1426117235
Ondanks internationale afspraken sterven steeds meer burgers in de oorlogen in Syrië, slaan steeds meer inwoners op de vlucht en wordt het werk van hulpverleners steeds moeilijker. Dat concluderen 21 hulporganisaties in een rapport dat donderdag is verschenen.
Volgens dat rapport falen de leden van de Veiligheidsraad van de VN en de strijdende partijen in de uitvoer van drie resoluties die burgers en hulpverleners moeten beschermen. Er zijn de afgelopen twaalf maanden meer mensen gedood, ontheemd en hulpbehoevend geworden, aldus het rapport Failing Syria.
,,Failing Syria laat zien dat de vechtende partijen en ook de VN eigenlijk totaal geen gehoor geven aan deze belangrijke resoluties waardoor het leed van de Syrische bevolking voortduurt'', zegt Jorrit Kamminga van Oxfam Novib, een van de 21 organisaties achter het rapport. Hij noemt de woorden van de VN een lege huls. ,,De humanitaire crisis is alleen maar erger geworden. De vraag is wat deze resoluties opleveren: Wat biedt een resolutie aan een Syrische moeder als haar huis wordt gebombardeerd en haar kinderen honger lijden”, vraagt Kamminga.
Vorig jaar stierven 76.000 burgers in de oorlog tussen het regeringsleger van president Bashar al-Assad en veelal extremistische rebellen en de strijd door en tegen IS. In gebieden die volgens de VN moeilijk bereikbaar zijn, wonen 4,8 miljoen mensen. De hulpkonvooien bereikten volgens het rapport vorig jaar veel minder mensen: 1,1 miljoen tegen 2,9 miljoen in 2013.