Verpleegkundigen na coronacrisis: "Mentaal herstel duurt maanden"

Samenleving
zaterdag, 22 augustus 2020 om 11:04
welingelichtekringen header 1
Veel verpleegkundigen zijn de mentale klap van de coronacrisis nog niet te boven. De helft van de ondervraagden in een enquête van vakblad Nursing zegt nog niet klaar te zijn voor een tweede golf.
Nursing bevroeg 3.000 verpleegkundigen. Velen van hen zijn nog steeds moe, prikkelbaar en gespannen door de hoge werkdruk ten tijde van de coronapiek. De 26-jarige Inge, die op de corona-afdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis werkte, vertelt tegen NOS op 1: "Nu heb ik het verwerkt denk ik, maar dat heeft wel echt lang geduurd."
Het verloop van de ziekte en de vele doden maakten grote indruk. "Je kon je omdraaien en mensen gingen onderuit," zegt ze. Ook de werkdruk was hoog. "Tijdens de coronaperiode ging het werk maar door." Sommige collega's zijn volgens haar nog steeds niet de oude.
De meesten vinden de 'fooi' van duizend euro dan ook niets. Ze willen structureel hogere lonen. Wijkverpleegkundige Linda (25) uit Utrecht: "Politici snappen volgens mij niet dat ze zelf ook afhankelijk zullen worden van zorg. Wie gaat er voor hen zorgen als de tekorten verder oplopen?"