Vrouw (12) wil scheiden van man (80)

Samenleving
door Admin
dinsdag, 09 februari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In het verre koninkrijk Saudi-Arabië is rumoer ontstaan rondom een echtscheiding. Een 12-jarig kind wil van haar 80-jarige man af en heeft nu steun van de overheid gekregen. Deze strijd wordt algemeen gezien als een testcase in hoeverre kinderhuwelijken in het land zullen voortbestaan.
Een door de staat gestuurde 'commissie mensenrechten' heeft zich namelijk met de belangen van het meisje vereenzelvigd en dat wordt gezien als een geste om over te gaan tot iets normalere verhoudingen tussen mannen en vrouwen.
Tot op heden kent Saudi-Arabië geen minimumleeftijd om in het huwelijk te treden, wat op zich een uiterst liberaal beginsel is. In de praktijk betekent dit dat in arme, tribale kringen dikwijls een dochter wordt verkocht en het is daarbij niet de bedoeling dat het kind bezwaar maakt tegen een dergelijke transactie.
Wel is al enige tijd sprake van een verbod op kinderhuwelijken en verlichte geesten hopen dat deze ene zaak zal bespoedigen dat een dergelijk verbod ook daadwerkelijk komt.
Het meisje in kwestie - een naam levert The Times ons niet - was vorig jaar uitgehuwelijkt aan een neef van haar vader en dat leverde de familie 85.000 reaals op (zo'n 20.000 euro).
Niet iedereen in het land is trouwens in de ban van de mogelijke nieuwe regelgeving. Er zijn Saudi's - en ook geestelijken - die verwijzen naar de leefwijze van de profeet Mohammed. Die trad ooit in het huwelijk met een 9-jarig meisje, 3 jaar jonger dan het huidige veelbesproken huwelijk.
Waarmee nog eens is geloochenstraft dat er in Saudi-Arabië nooit iets zou veranderen.
Bron(nen): The Times