Werkstraf voor bedreigen minister Hugo de Jonge en dochter

Samenleving
door anp
maandag, 17 mei 2021 om 17:58
werkstraf voor bedreigen minister hugo de jonge en dochter1621267217
Voor het online bedreigen van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en zijn 13-jarige dochter is een 19-jarige man uit Boxtel veroordeeld tot een werkstraf. Het OM had een werkstraf van 40 uur geëist, naast een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. De politierechter van de rechtbank in Den Bosch legde de man maandag een werkstraf van 25 uur op.
De ministersdochter kreeg op 10 januari kort na middernacht een bericht via Instagram met de tekst "I'm gonna kill your father'". Na onderzoek kwam de politie uit bij de man uit Boxtel, die in zijn verhoor een bekentenis aflegde. Hij zou het bericht in een dronken bui hebben verstuurd, terwijl hij met vrienden was. Inmiddels heeft hij zijn excuses aangeboden aan de minister en zijn dochter.
"Het gaat om een zeer ernstig feit waaraan wij zwaar tillen. De impact van een dergelijke bedreiging is zeker voor iemand van dertien jaar enorm.", zei de officier van justitie maandag in de rechtbank. "Hij heeft een grote inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de minister en zijn dochter. Zij voelden zich beiden ernstig bedreigd."
Grens
De verdachte is wat het OM betreft een grens overgegaan. "Het staat iedereen vrij om uiting te geven over het beleid en het optreden van deze minister. Het is van belang in een democratische rechtsstaat dat politici hun werk in vrijheid en veiligheid kunnen doen. Door dreigingen en intimidatie zoals de verdachte heeft gedaan, wordt aan die vrijheid en veiligheid afbreuk gedaan."
De politierechter veroordeelde de verdachte alleen voor het bedreigen van de minister. Ze sprak de verdachte vrij voor het bedreigen van De Jonges dochter.