Zelenski spreekt Congres VS toe en bedankt voor steun in oorlog

Samenleving
door anp
donderdag, 22 december 2022 om 2:58
zelenski spreekt congres vs toe en bedankt voor steun in oorlog1671674737
De Oekraïense president Volodomir Zelenski heeft woensdagavond in Washington het Amerikaanse parlement toegesproken. Als blijk van dank voor de Amerikaanse steun aan zijn land overhandigde hij de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi de strijdvlag die Oekraïense soldaten hem een dag eerder in de belegerde stad Bachmoet hadden meegegeven. Zelenski werd door de Senatoren en Afgevaardigden verwelkomd met een minutenlange ovatie en met gejuich. Zijn toespraak van ruim een half uur werd regelmatig onderbroken door applaus.
"Bedankt voor jullie inspanningen om ons te steunen", zei Zelenski. Hij doelde op zowel de steun met wapens als met geld. "Dat is geen liefdadigheid", benadrukte hij, "maar een investering in wereldwijde veiligheid en democratie waar wij uiterst zorgvuldig mee omgaan". De wereld is onderling teveel verbonden om aan de zijlijn te blijven staan in het conflict met Rusland, zei Zelenski. Dankzij de steun van de VS, Europa en de wereld is Oekraïne niet alleen tegen alle verwachtingen in overeind gebleven, maar ook "springlevend".
Zelenski trok onder instemmend gejuich een vergelijking met 'the Battle of the Bulge' in de winter van 1944, toen Amerikaanse soldaten in de Belgische Ardennen een groot offensief van het Duitse leger tegenhielden. "Oekraïne doet nu tegen Poetin wat Amerika deed tegen Hitler. Oekraïne houdt het front en zal zich nooit overgeven."
Hij stond ook stil bij de moeilijke situatie waarin de Oekraïense bevolking verkeert door de onophoudelijke Russische bombardementen op de voorzieningen van het land, waardoor miljoenen mensen zonder licht, verwarming en drinkwater zitten. "Over twee dagen is het Kerstmis, misschien met kaarslicht. Niet omdat het romantischer is, maar omdat er geen stroom is", zei hij. "Maar we zetten onze strijd voort en het licht in het geloof in onszelf zal niet uitgaan.