Zij weten wat goed voor u is

Samenleving
maandag, 16 november 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Dagelijkse Standaad blijft maar doorgaan met onthullingen over de subsidiehand van Oxfam Novib. Hoewel onthullingen? Zoveel nieuws bevat het allemaal niet, want het is allang bekend dat de overheid allerlei maatschappelijke debating clubjes subsidieert die het beste met de wereld voor hebben.
De Worldconnectors bijvoorbeeld, met als bekende gezichten klimaatgoeroe Herman Wijffels ('de geest van Beetsterzwaag') en Ruud Lubbers, onze oud-premier die als UNHCR geen prijs stelde op zijn VN-salaris.
Toch is het aardig (en onthullend door zijn veelzeggendheid) om te zien wie daar nog meer bij zitten Kijk vooral bij de tweede link. Allemaal respectabele, gevestigde namen, die als vernieuwende en baanbrekende denkers gelden.
We wippen er nog een naam uit die de zuigertjes van de Dagelijkse Standaard laten zitten: Ben Knapen. Knapen schrijft elk twee weken in NRC Handelsblad een bezorgde column over de toestand in de wereld, het roofkapitalisme en de tekortkomingen van het Amerikaanse model. Daar is niks mis mee.
Maar elke keer blijf je met de vraag zitten of dit misschien uit schuldbesef gebeurt voor de 1,5 miljoen euro die Knapen meekreeg na een volkomen mislukt zakenavontuur bij PCM. En dat geldt voor meer Worldconnectors.
Het leven aan de top is zwaar en verantwoordelijk. Misschien dat ze ons daarom steeds de onbaatzuchtige spiegel voorhouden.