Zweden is klaar met immigratie

Samenleving
door Admin
dinsdag, 14 september 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Zweden staat bekend om z'n tolerante bevolking. Nog nooit heeft iemand er op een politicus gestemd die openlijk zijn afkeer van immigranten beleed. Maar dat kan zondag, bij de parlementsverkiezingen, weleens veranderen. Dan doet ondermeer de Zweedse Democratische Partij mee, die de immigratie met 90 procent wil terugbrengen. Verwacht wordt dat deze partij wel enige aanhang zal verwerven - en daarop een sleutelpositie in de regeringsvorming zal innemen.
De nieuwe partij is weinig prudent. In een verkiezingsspotje zie je een oude witte man die door vrouwen in burka opzij wordt geduwd, op jacht naar een bijstandsuitkering - ja, zo kwam de boodschap wel over. Zweden is een collectivistische, egalitaire samenleving en natuurlijk zijn vele vreemdelingen er jarenlang met open armen ontvangen. Maar die oude, op afgedwongen solidariteit gebaseerde ideeën hebben hun glans enigszins verloren.
Wat ook opzien baarde, dat was de anti-joodse retoriek die veel moslims in Malmö, zo'n 20 procent van de lokale bevolking, ten gehore brachten. Welingelichte Kringen schreef eerder al (2de link) hoe Malmö spottend 'Eurabia' werd genoemd, het denkbeeldige land waar iedereen geacht wordt voor moslims te buigen.
De verkiezingsuitslag van aanstaande zondag is uiteraard nog onbekend. Maar het is verstandig om er rekening mee te houden dat ook Zweden dadelijk een anti-immigratiepartij in het parlement heeft zitten.