Waarom deed Patrick Kluivert geen aangifte tegen goksyndicaat dat hem chanteerde?

Patrick Kluivert werd gechanteerd door een goksyndicaat, dat vandaag voor de rechter verschijnt. Waarom deed de oud-profvoetballer zelf geen aangifte? Daarover schrijft de Volkskrant.

De zaak ging aan het rollen nadat in 2009 gesprekken zijn afgeluisterd van matchfixers. Dat leidde in 2015 tot vijf arrestaties. Bij huiszoekingen werden documenten gevonden die naar Kluivert (43) verwezen. Zo was er een aangetekende brief van hoofdverdachte Daniël van ’t H. gericht aan de vrouw van Kluivert, Rossana, waarin stond dat de oud-prof een gokschuld bij hem had van 865.000 euro. Ook schreef hij dat Kluivert toezeggingen om te betalen niet na kwam.

Het syndicaat zocht vermogende en verslavingsgevoelige Nederlanders op met aantrekkelijke aanbiedingen om in te zetten op voetbalwedstrijden. Ook Kluivert werd benaderd en ging voor de bijl. Op het dieptepunt bedroeg zijn gokschuld meer dan een miljoen euro. De schuldeisers werden steeds bedreigender en intimiderender. Kluivert, die hoofdopleidingen is in Barcelona en altijd hoge posities had in de voetbalwereld, werd chantabel. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de oud-voetballer betrokken was bij het beïnvloeden van wedstrijden.

Kluivert zal niet zelf in de rechtszaal aanwezig zijn. Hij is immers geen partij. Zijn zaak wordt wel ter illustratie gebruikt. Waarom hij precies geen aangifte deed blijft gissen. Misschien voelt hij zich nog steeds bedreigd door de criminelen, misschien schaamt hij zich te veel.

Zijn advocaat Gerard Spong stelt in elk geval dat er ‘een aantal zeer gegronde redenen waren die we allemaal tegen elkaar hebben afgewogen’. "De slotsom was dat het beter was om low profile te blijven," besluit de advocaat.