Jutta Leerdam: "Ik ben een diva en een monster"

Sport
zondag, 16 februari 2020 om 10:13
bijgewerkt om zaterdag, 13 april 2024 om 12:53
anp 487906600
Jutta Leerdam stuntte gisteren op de 1.000 meter in Salt Lake City. De piepjonge schaatsster ging er onverwacht met het goud vandoor.
"Ik kan het nog steeds niet geloven”, zegt Leerdam na de wedstrijd. "Ik wist dat ik goed reed en dat ik het kon. Daardoor was ik wel zenuwachtig, want dan moet je het wel doen. Maar de race ging heel goed, de start, het rondje, en uiteindelijk heb ik dat mooi afgemaakt.”
Sommigen vergelijken haar met de Rus Pavel Koelizjnikov. Hij domineerde op de 500 en 1.000 meter door een bijzonder soepele techniek. Ook Leerdam heeft diezelfde rustige slag. Een relatief traag bewegingsritme, maar 'heel efficiënt', aldus coach Gerard van Velde.
Ze is een stoere schaatsster, maar ook een 'divaatje' geeft ze zelf toe. Haar bijna 240.000 volgers op Instagram trakteert ze graag op foto's van zichzelf in vol ornaat of juist in bikini. Ze ziet er graag mooi uit, maar winnen doet ze nog liever, heeft ze meermaals gezegd.
Want deels is ze ook een 'monster' vindt Leerdam. Vastberaden om te winnen en altijd kritisch op zichzelf. Ze heeft veel te danken aan haar vriend Koen Verweij. "Koen houdt me heel scherp en soms ben ik zelf nog kritischer dan Koen en dan geeft hij mij terug: ‘Ja, maar dat komt wel.’ Dat is nu gekomen. Dat is onwijs gaaf.”
Dit bericht bekijken op Instagram

? * * ? @anna_wester_photograph

Een bericht gedeeld door Jutta Monica Leerdam (@juttaleerdam) op