Drie op vijf voetbalprofs in Engeland na pensioen failliet

Drie op de vijf profvoetballers in Engeland raken binnen vijf jaar na hun pensionering in ernstige financiële problemen. XPro, een stichting die gestopte spelers helpt, heeft schokkende cijfers bekend gemaakt. 'Uit onze database blijkt dat drie op de vijf voetballers snel failliet gaan', verklaarde Geoff Scott, directeur van XPro, in The Sun. Volgens XPro komt zestig procent van de gestopte voetballers in enorme financiële problemen. Het gemiddelde salaris in de Engelse competitie bedraagt 1.8 miljoen euro per jaar. Dat blijkt toch niet voldoende om daarna zorgeloos te kunnen genieten. 'Voetballers worden vaak geadviseerd door de verkeerde mensen. Voor ze het weten, is hun kapitaal verdwenen', aldus Scott. Eén op de drie belandt, een jaar na de pensionering, in een echtscheiding. Veel voetballers hebben een dure smaak, die zij ook na hun actieve jaren volhouden. Ze wagen zich regelmatig aan riskante investeringen. Na hun profloopbaan hebben ze veelal geen inkomsten meer. 'Zelfs als ze na de sport aan de slag gaan in de media, als analyticus bijvoorbeeld, houden er sommigen geen rekening mee dat ze nog veel belasting moeten betalen', aldus Scott.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Ron Kersten

  ik zie hier een trend die ook onder leeftijdgenoten met minder riante salarissen opspeelt.
  De meeste jongere mensen hebben niet geleerd om met geld om te gaan, laat staan dat ze sparen of weten hoeveel geld ze uitgeven vs inkomsten. De profsporters krijgen al zo jong zo belachelijk veel geld dat ze compleet alle realiteit uit het oog verliezen terwijl ze zouden moeten weten dat hun carriere weliswaar veel geld oplevert, maar daarnaast ook maar relatief kort duurt. Ze moeten dus snel veel geld verdienen maar moeten voldoende reserves opbouwen voor na hun actieve carriere: en dat doen ze dus niet. Beetje goedkoop om dan de “adviseurs” de schuld te geven… ze zouden zelf hun gezond verstand moeten gebruiken.

  De “normaal” verdienende jongeren maken vaak dezelfde fout : ze geven meer uit dan ze binnenkrijgen maar negeren de signalen door gewoon op krediet te kopen en boven hun stand te leven. Voor de meesten van ons is het simpelweg niet mogelijk om EN constant te feesten EN onbeperkt de nieuwste smartphones/gadgets te kopen/gebruiken EN een hypotheek af te lossen EN een dikke auto te rijden EN 3 keer per jaar op vakantie te gaan EN de vele pakjes sigaretten EN de drank EN regelmatig een weekendje weg… EN…EN.

  Het is een kwestie van OF dit OF dat EN daarbij een zeer simpel huishoudboekje hanteren: wat er niet in de portemonnee zit na aftrek van vaste lasten kun je NIET uitgeven aan luxe zaken !
  Als ik zie wat velen achteloos uitgeven, bedenkend dat ik zelf best een mooi salaris heb, kan ik dat toch echt niet allemaal betalen.. dus waar komt dat geld allemaal vandaan dan?
  Vraag een gemiddeld persoon wat hun auto per maand (of per KM) in totaal kost… ze hebben geen idee. Zelfde voor hun “bel”-gedrag… ze kennen misschien het abonnement maar weten vaak niet wat er maandelijks daadwerkelijk wordt afgeschreven aan “bel”-kosten. Het lijkt erop dat ze hun hebzucht niet in bedwang kunnen houden en iets gelijk willen hebben, ook al is de spaarpot nog niet aangevuld met loon of “sponsor”-geld van de ouders.

  • RhodBerth

   Ik weet niet hoe het in Engeland is, maar in NL verdienen veel profvoetballers best aardig, maar lang niet genoeg om een leven van te leven. Zeker in de kelder van de eredivisie en in de hele eerste divisie.

   Maar deze voetballers kunnen dus niet zoveel nadat ze de belangrijkste jaren van hun leven op het voetbalveld moeten staan. Daarom is het ook belachelijk om het altijd over ‘duur betaalde profs’ te hebben, in NL. Dat zijn er maar een paar. Gemiddeld over hun hele leven verdienen verreweg de meeste niet zo gek veel.

   Daar kun je geen politiebewaking en stadion beveiliging van betalen.

   (in antwoord op Ron Kersten)
   • André Somers

    Volgens deze zelfde site in een eerder bericht, verdiende een speler in 2012 in de Nederlandse eredivisie gemiddeld ruim drie ton. Het jaar ervoor nog ruim 3,5. Het spijt me, maar dat is toch echt geen zuinig salaris.

    Ik zie ook niet in waarom een voetballer na zijn actieve carrière een leven lang moet kunnen teren op zijn verdiensten. U en ik mogen met ons 67e met pensioen. Waarom is een voetballer na zijn 35e klaar met werken? Laat ze een spaarpotje opbouwen zodat ze na hun actieve carrière wat middelen hebben ter overbrugging en omscholing voor een paar jaar. Dat lijkt me niet zo moeilijk van 3 ton per jaar…

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     gemiddeld 3,5 ton, dat betekent dat in de kelder van de eredivisie er veel minder dan 3,5 ton wordt verdiend. Rond de ton waarschijnlijk. Precies zoals ik al schreef.

     (in antwoord op André Somers)
     • Erwin Kwakkel

      In de eerste divisie verdienen spelers gemiddeld tussen de 35.000 en 40.000 euro per jaar. Geen vetpot dus (bron: nieuwsuur). Aangezien dit een gemiddelde is zullen de jonge speler bij Almere City of Dordrecht een stuk minder verdienen. (als ze uberhapt salaris krijgen, bij AGOVV was dat al een tijd niet het geval en bij SC Veendam is het ook altijd maar afwachten)

      Dat topspelers bij Ajax of PSV wat meer verdienen heb ik beeld bij, voor talent moet je gewoon betalen maar het is de laatste jaren allemaal wel minder geworden.

      (in antwoord op RhodBerth)

Reacties niet toegestaan