Toekomst De Kuip nog onduidelijk

Sport
door anp
woensdag, 03 april 2013 om 11:27
welingelichtekringen header 1
Het is nog altijd niet duidelijk of Rotterdam een nieuwe Kuip krijgt. De renovatie- en nieuwbouwplannen voor de voetbaltempel worden eerst onderzocht door een onafhankelijk bureau.
Sportclub Feyenoord en Stadion Feijenoord presenteerden woensdagochtend een nieuw plan voor een nieuwe voetbaltempel aan de sportcommissie van de gemeenteraad. Volgens dit plan gaat de nieuwe Kuip 313 miljoen euro kosten en het moet het meest duurzame stadion van Europa worden. Het stadion, dat een schuifdak krijgt, herbergt 63.000 toeschouwers, 90 business units en 6300 business seats. Om het nieuwbouwplan financieel haalbaar te maken, wordt het stadion ook uitgebreid gebruikt voor commerciële en maatschappelijke activiteiten. In totaal zijn 28 wedstrijden per jaar ingepland.
Het plan is de vierde variant, naast de drie renovatieplannen die er liggen. De gemeente Rotterdam wordt gevraagd 165 miljoen euro opzij te leggen om garant te staan voor de financiering van het plan. De gemeenteraad gaat daarover beslissen als eerst ook de renovatieplannen voor De Kuip voor een tweede keer tegen het licht worden gehouden. Ook wordt nog gekeken of de Europese Commissie een financiële steun vanuit de gemeente goedkeurt. Dat hebben de politieke partijen in Rotterdam woensdag afgedwongen bij sportwethouder Antoinette Laan.
Een dergelijk bedrag opzij leggen in een tijd waarin flink wordt bezuinigd, ligt moeilijk binnen de gemeenteraad. De politieke fracties benadrukten dat er gekeken moet worden naar de effecten voor de directe omgeving in het gebied waar de plannen worden uitgevoerd. Het nieuwe stadion moet tegelijkertijd een reddingsboei voor Rotterdam-Zuid zijn.
Dinsdag werd bekend dat de meeste Rotterdammers De Kuip liever gerenoveerd zien.