Ajax verspeelde titel in 2007 tegen Willem II

Sport
door anp
donderdag, 02 mei 2013 om 10:41
welingelichtekringen header 1
Ajax ontvangt zondagmiddag in de eigen Arena de kampioensschaal als het Willem II verslaat. De laatste keer dat de formatie uit de hoofdstad de titel kon grijpen in een rechtstreeks duel met de club uit Tilburg was op 29 april 2007. Ajax versloeg de Tricolores in Brabant ,,slechts’’ met 0-2. Daardoor werd PSV kampioen, op één doelpunt.
Wie een blik werpt op de toenmalige selectie van Ajax vraagt zich waarschijnlijk af waarom de club de bizarre titelrace van het seizoen 2006-2007 niet voor de laatste speeldag wist te beslissen. Trainer Henk ten Cate beschikte over spelers als Maarten Stekelenburg, Klaas-Jan Huntelaar, Wesley Sneijder, John Heitinga, Urby Emanuelson, Edgar Davids, Gabri, Jaap Stam , Zdenek Grygera, Kenneth Perez en Ryan Babel.
Toch verscheen niet Ajax maar AZ met de beste papieren aan de aftrap voor de laatste speelronde. De club uit Alkmaar stond in punten gelijk met Ajax en PSV, maar beschikte ook over het beste doelsaldo. AZ verloor echter in de laatste competitiewedstrijd bij laagvlieger Excelsior al snel doelman Boy Waterman met een rode kaart. Met een man minder verspeelde het de titel (3-2).
Ajax volgde de stunt van Excelsior via de radio. Emanuelson schoot zijn ploeg al snel op 0-1 in het zonovergoten Tilburg. Ajax kreeg voldoende kansen om verder afstand te nemen maar kwam niet verder dan een treffer van Klaas-Jan Huntelaar (0-2). Dat leek voldoende voor de 30e titel, totdat PSV in het Philips-stadion het licht zag tegen Vitesse.
Ibrahim Afellay tekende na 59 minuten voor 3-1, Jefferson Farfan even later voor 4-1. PSV passeerde Ajax op de virtuele ranglijst toen Phillip Cocu ook nog voor 5-1 zorgde. Ajax had plotseling 1 doelpunt nodig voor de titel en kreeg in de slotfase ook een prachtige kans. De formatie mocht een indirecte vrije trap in het vijandelijke strafschopgebied nemen.
Bij Ajax snappen ze nog steeds niet waarom erkende specialisten als Sneijder en Huntelaar niet hun verantwoordelijkheid namen. Roger schoot uiteindelijk kansloos in een muur van Tilburgse verdedigers. Waarschijnlijk is de Spanjaard alleen om die reden nog niet vergeten in Amsterdam.