Boskheld Mayweather betaalt voor begrafenis George Floyd

Boksgrootheid Floyd Mayweather heeft aangeboden de kosten te betalen van de begrafenis van George Floyd, de donkere man die vorige week in Minneapolis overleed nadat een agent hem minutenlang op de grond had gedrukt met een knie in zijn nek. Het promotiebedrijf van de vijfvoudig wereldkampioen heeft bevestigd dat de familie van Floyd het aanbod heeft geaccepteerd.

De dood van Floyd leidt al dagenlang tot vaak gewelddadige protesten in de Verenigde Staten en ook in de sportwereld heerst grote verontwaardiging over het incident. Diverse grootheden, onder wie Lewis Hamilton en Michael Jordan, hebben zich uitgesproken tegen het politiegeweld en discriminatie. De agent, Derek Chauvin is inmiddels ontslagen en wordt verdacht van doodslag.

Leonard Ellerbe, de directeur van Mayweather Promotions, zei tegen ESPN dat de bokser zelf niet wil praten over zijn gebaar. "Dus hij zal wel boos op me zijn als ik het zeg, maar hij betaalt de begrafenis. Floyd heeft de afgelopen 20 jaar vaker dit soort gestes gemaakt." Mayweather verdiende honderden miljoenen in zijn profcarrière.

Golficoon Tiger Woods voegde zich ook bij de sportberoemdheden, die reageerden op de dood van Floyd en de protesten. Hij riep op Twitter op tot vreedzame demonstraties. "We kunnen ons standpunt duidelijk maken zonder de buurten waarin we wonen af ​​te branden", schreef de 44-jarige prof, goed voor 82 toernooizeges. Hij veroordeelde het politiegeweld. "Ik heb altijd het grootste respect gehad voor wetshandhavers. Ze zijn getraind om te weten hoe, wanneer en waar ze geweld moeten gebruiken. Maar deze schokkende tragedie maakt duidelijk dat de grens is overschreden", aldus Woods.

De Japanse tennisster Naomi Osaka, tweevoudig grandslamwinnares, liet eveneens van zich horen. Opvallend, want Osaka gebruikt haar social media vrijwel nooit voor maatschappijkritische statements. "Er komt een tijd dat stilte verraad is", postte ze op Twitter, en "Omdat het jou niet overkomt, wil niet zeggen dat het niet gebeurt."