Twee kandidaten voor opvolging Rogge

Sport
woensdag, 08 mei 2013 om 21:35
welingelichtekringen header 1
De 59-jarige Duitser Thomas Bach en de 60-jarige Puertoricaan Richard Carrion hebben zich als eersten kandidaat gesteld om voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité te worden. Ze deden dat in een brief aan de huidige IOC-voorzitter,Jacques Rogge. Rogge, vorige week 71 geworden, werd op juli 2001 tot voorzitter van het IOC verkozen, als opvolger van de Spanjaard Juan Antonio Samaranch. Op 9 oktober 2009 kreeg hij een tweede ambtstermijn. Die loopt dit jaar af. De negende voorzitter van het IOC wordt op 10 september in het Argentijnse Buenos Aires verkozen. Carrion, lid van het IOC sinds 1990, zit als bankier de Financiële Commissie van de olympische beweging voor. In die hoedanigheid leidde hij de onderhandelingen met de Amerikaanse televisiezenders over de uitzendrechten voor de Spelen van 2010 en 2012. Die brachten zo'n 2 miljard dollar (1,5 miljoen euro) in het laatje.
Bach (59) fungeert nu onder meer als vicevoorzitter van het IOC. Hij heeft per brief zijn medebestuursleden van zijn plannen op de hoogte gebracht.
Bach zal vandaag in Frankfurt zijn kandidatuur toelichten.
Bach is sinds 1991 lid van het IOC. Hij werd in 2010 in Vancouver voor de derde termijn benoemd tot vicevoorzitter. Sinds 2006 is hij voorzitter van de Duitse Olympische Sportbond. Hij is tevens preses van de juridische commissie van het IOC en de baas van de tuchtcommissie tijdens Olympische Spelen.