‘Amerikanen achter Icedome in Almere’

Volgens het FD zit een Amerikaanse investeerder achter het plan van Almere voor een super de luxe schaatspaleis.De Amerikaanse Anschutz Entertainment Group (AEG) heeft serieuze belangstelling om een nog te bouwen nationaal schaatscomplex in Almere te gaan uitbaten. Dit bevestigen verkoopdirecteur Frank Kolsteeg van AEG Europe en Folkert Buiter, initiatiefnemer van Ice- dôme Almere. Conflict Michael Jackson Het in Los Angeles gevestigde entertainmentconcern AEG exploiteert diverse sportstadions en evenementencomplexen in de wereld. Daaronder ook de O2 Arena in Oost-Londen, waar turner Epke Zonderland afgelopen zomer zijn gouden medaille won op de rekstok. In Nederland werkt AEG samen met sport- en evenementenhal Ahoy in Rotterdam. AEG was ook de organisator van de wereldtour van Michael Jackson. De voorbereidingen daarop werden de King of Pop fataal. Van harde contractuele afspraken tussen AEG en Icedôme Almere is vooralsnog geen sprake. ‘We gaan verder aan tafel, zodra Almere het complex krijgt toegewezen’, zegt Kolsteeg van AEG Europe. ‘Dat ziet er gunstig uit.’ AEG gaat het complex niet financieren, maar samenwerking tussen Icedome en AEG maakt de kans op een goede exploitatie wel groter en dus ook de kans op het aantrekken van investeerders

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. jantje

  Zou het niet handigers zijn om eerst een contract te hebben en dan pas mee te dingen? Als ik de KNSB was dan zou ik er niet aan beginnen. Dit is een recept voor catastrofe. Die amerikanen beginnen pas met onderhandelen als het project binnen is.

 2. IwanovKapotjeplov

  Waarom moet deze schaatshal weer zo nodig in Almere (= Randstad) komen? Kan dat niet gewoon in Friesland blijven? Nooit een probleem geweest en goed voor de economie in de regio!

  • RhodBerth

   Misschien is het voor de nederlandse schaatssport wel beter als het wat centraler in Nederland komt te liggen, zodat meer talenten er kunnen groeien.
   En zo ver is Almere ook weer niet bij Friesland vandaan.

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
   • IwanovKapotjeplov

    Dat centraler in Nederland te komen liggen is een no-brainer. Sommige Randstedelingen denken dat ze een wereldreis moeten maken als ze een meter buiten de Randstad moeten gaan. Wat een onzin. De enige afstanden die wat voorstellen in Nederland zijn Maastricht – Groningen, of Vlissingen – Enschede. Al het andere is peanuts. Buitenlanders schudden meewarig hun hoofd als ik hun vertel dat Amsterdammers het een hele wereldreis vinden als ze naar Eindhoven moeten.

    De regio’s hebben ook hun economische activiteit nodig. 60% van de bevolking woont buiten de Randstad. Als je als schaatstalent niet bereid bent dat stukje naar Friesland te reizen, ben je niet erg gemotiveerd.

    Steeds maar weer moet alles naar de Randstad. De TEFAF beurs in Maastricht moet toch maar naar Amsterdam, wordt door Amsterdam al jaren voor gelobbyed. Nu moet de nieuwe schaatshal in Almere. Een superbuitenpropertioneel deel van de kunstsubsidies gaan naar de Randstad. Hebben de belastingbetalers buiten de Randstad geen recht op kunst en cultuur? Zo kan ik nog wel even doorgaan.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Almere is geen randstad, en Almere is voor grote delen van Friesland stukken beter bereikbaar dan voor grote delen van de Randstad.

     Vanuit Rotterdam is het 2,5 uur rijden naar Friesland, voor een schaatstalent is dat zeker te ver, dan moet hij/zij 5 uur rijden, naast school.

     Dan is Almere toch een mooie oplossing? Een uurtje vanuit Friesland, een uurtje vanuit Rotterdam. Dichter bij Maastricht en Enschede.

     Als schaatsen onze ‘nationale’ sport is dan ligt een centrale locatie voor de hand.

     Ik gun alle delen van Nederland z’n vertier en z’n cultuur, wat mij betreft met zo min mogelijk subsidie. Ik zie niet wat dat hier allemaal mee te maken heeft overigens.

     (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
     • IwanovKapotjeplov

      De door mij genoemde zaken zijn aangevoerd als iilustratie van de steeds sterkere trend om alles maar in de Randstad te proppen, alsof de rest van Nederland maar voor alles naar de Randstad moet komen.

      Almere mag dan officieel geen Randstad zijn, maar het ligt er wel verdomd dichtbij 😉

      (in antwoord op RhodBerth)
     • IwanovKapotjeplov

      Overigens is Rotterdam – Heerenveen iets minder dan 2 uur rijden, geen 2,5 uur. Daarnaast, ik zie niet in dat talent altijd naar Heerenveen zou moeten; zijn er lokaal geen ijsbanen waar je kan trainen?

      (in antwoord op RhodBerth)
 3. Jochem

  Ergens wel jammer als het uit Friesland weggaat, maar als Almere echt verreweg de beste papieren heeft is het ook absurd om op basis van het sentiment dan toch maar voor Friesland te kiezen. En een grote investeerder helpt daar natuurlijk wel bij.

  Maar alsjeblieft, noem het dan niet Icedome… En die 3e optie, Transportium… Wie verzind die namen… :’)

 4. Cornelis Berend

  Een Amerikaanse investeerder… nog te bouwen schaatspaleis… Iets uitbaten in het attractieve Almere… Michael Jackson… Samenwerken met Ahoy… de rekstok van Epke Zonderland… Niet zelf investeren, maar investeerders aantrekken.

  Het riekt naar afromen en Nederlandse partijen die met de gebakken peren blijven zitten.

 5. Templein

  Ik schrik ervan.
  Laat bepaalde regio’s hun specifieke kleur behouden. Gun Friesland de ijshal. Probeer de Amerikanen te overtuigen.

  Zorg voor goed (openbaar) vervoer naar het oosten des lands. Daar is helaas ook op bezuinigd.

  Den Haag en c.s. breken solidariteit af. Kijk naar Delfzijl en de naastgelegen regio in Duitsland. In Duitsland zijn ze wel zorgzaam voor hun perifere delen.

 6. Mackan68

  “Van harde contractuele afspraken tussen AEG en Icedôme Almere is vooralsnog geen sprake. ‘We gaan verder aan tafel, zodra Almere het complex krijgt toegewezen’, zegt Kolsteeg van AEG Europe. ‘Dat ziet er gunstig uit.’
  AEG gaat het complex niet financieren, maar samenwerking tussen Icedome en AEG maakt de kans op een goede exploitatie wel groter en dus ook de kans op het aantrekken van investeerders”

  Let vooral even op de laatste woorden én het zinsverband waarin geplaatst: De kans op het aantrekken van investeerders. Je kunt toch niet eerder zo’n miljoenenproject toewijzen voordat alles financieel volledig is dichtgespijkerd. En ten tweede. Google de naam Buiter eens. Dan kom je nog andere luchtkastelen tegen en aanverwante louche zaken. Die gast is niet voor niets veroordeeld.

Reacties niet toegestaan