Toestand shorttrackster Van Ruijven blijft kritiek

Shorttrackster Lara van Ruijven is de afgelopen dagen redelijk goed doorgekomen in het Franse ziekenhuis in Perpignan. Haar medische situatie is ongewijzigd kritiek, zo laat schaatsbond KNSB weten. Van Ruijven ligt nog steeds op de intensive care, waar ze in een kunstmatig coma wordt gehouden.

Hoe lang deze situatie gaat duren valt niet te voorspellen. De behandeling is complex. Wereldkampioene Van Ruijven werd op 25 juni met gezondheidsklachten opgenomen. In het ziekenhuis leidde een auto-immuunreactie tot ernstige complicaties, waaronder inwendige bloedingen.

De afgelopen dagen traden nieuwe complicaties op, die de artsen wel weer onder controle hebben gekregen. "We hopen op een wonder", zegt Van Ruijvens vriend Ivar. "De verzorging die Lara krijgt is uitstekend, maar haar toestand blijft zorgwekkend. Waar we veel steun uit putten zijn alle appjes, e-mails en andere sterkte-wensen die we vanuit heel de wereld ontvangen."

Trainingskamp

Ondertussen probeert het shorttrackteam het trainingskamp in Font Romeu zo goed als mogelijk af te werken. De sessies op het ijs, de fiets en atletiekbaan bieden ook de nodige afleiding.

"Hoe gek het ook klinkt: zodra die sporters op het ijs staan, trainen ze weer dat de vonken er vanaf vliegen", zegt bondscoach Jeroen Otter. "Natuurlijk leeft iedereen intens mee met Lara en natuurlijk missen we haar enorm. Maar de structuur van de trainingssessies biedt ons ook houvast om deze moeilijke tijd samen door te komen."

Het trainingskamp duurt nog tot en met komend weekeinde. Het team heeft daarna even vakantie. Deze vrije periode stond reeds voor aanvang van dit trainingskamp ingepland.