Het overgrote deel van de Nederlandse wielrenners was aan de dope

Het overgrote deel van de Nederlandse wielrenners gebruikte aan het eind van de jaren 90 en begin deze eeuw doping. Dat heeft de Commissie Anti-Doping Aanpak onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager geconcludeerd. De commissie presenteerde maandag in Den Haag haar bevindingen in het rapport 'Meedoen of stoppen'. Veel renners uit die tijd voelden zich gedwongen tot de keuze om doping te gebruiken of anders te stoppen met wielrennen. 'Het was in hun ogen cruciaal voor het slagen van hun wielercarrière en het simpelweg kunnen voldoen aan de basale verwachtingen van de ploegleiding', stelde de commissie vast na gesprekken met tientallen personen, onder wie (oud-)wielrenners, ploegleiders en medisch begeleiders. Dopinggebruik is volgens de commissie, in december opgericht om de vermeende dopingcultuur in het Nederlandse wielrennen te onderzoeken, gedurende een bepaalde periode na de introductie van epo 'verankerd' in de manier waarop de Nederlandse wielerploegen opereerden. Dat was vooral begeleidend en niet sturend. De laatste jaren is volgens de commissie zeker in Nederland de houding ten opzichte van doping veranderd. Ploegen benadrukken momenteel hun dopingvrije aanpak.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Zullen we Lance Amstrong zijn tourzeges maar weer teruggeven, aangezien iedereen dope gebruikte?

 2. iembam

  De jaren negentig is alweer lang geleden. Hoe zit zit dat in 2013? zijn het nu allemaal ideale schoonzonen of pakken ze nog steeds?

 3. nouzeg

  Ik zit ook aan de dope……

 4. catchit64

  Chapeau, daar moet je als onderzoekscommissie toch wel apetrots op zijn. Iets ontdekken wat de hele wereld al weet alleen mevrouw Sorgdrager verdient er nog goed aan da’s het verschil.

 5. marianne martens

  het past wel bij bovenstaand onderwerp,op de eerste plek 8 vieze voedsel filmpje/tube, ben nog bezig met vomeren. Een woord:” Dier-ont-erend en walgelijk”. Goed dat Joep van ‘t Hek ook zegt dat hij niets meer koopt in de supermarkten vanwege allerlei smerige etenswaren. Maar, goed
  de dope van de renners, het is goed dat er een rapport is gekomen, voorgezeten door een beschaafde en zeer slimme vrouw. Moet ook gezegd kunnen worden.

 6. Heldoppantoffels

  Dit gaat vast niet veranderen en dus kunnen we de komende jaren nog genieten van Tour de Pharmacie!

Reacties niet toegestaan