Jarenlange leugens. Raboploeg gebruikte bloedmachine om doping te maskeren

De Raboploeg stond zelf centraal in de massale doping in de ploeg. De leiding van de ploeg heeft in 2007 een geavanceerde bloedmachine aangeschaft, waarmee de renners positieve dopingcontroles konden vermijden. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Met de ‘Sysmex XE-2100’ beschikte de Rabobankploeg over dezelfde bloedmachine als de dopingcontroleurs van de internationale wielerunie UCI. De machine, die onder meer het aantal jonge rode bloedlichaampjes en de hoeveelheid hemoglobine in het bloed meet, kan vaststellen of er bij een renner sprake is van bloeddoping. De ploeg beweerde de machine te gebruiken om te zien of renners niet over de schreef gingen. Maar hij werd gebruikt om hen te helpen de kluit te belazeren, schrijft NRC Twee maanden voor de Tour kwam het bij Rabo tot een medisch experiment. Voor de twaalfde etappe in de Giro d’Italia kreeg Rasmussen een dubbele bloedtransfusie. Een dag later stelde Leinders met de Sysmex vast dat Rasmussens bloedwaarden de marges van de dopingcontroles niet hadden overschreden. Twee maanden later, in de Tour de France, veroverde Rasmussen de gele trui.  

Bron(nen):   NRC      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kees Cornelder

  Och, verneuken hoort bij de bankenfamilie: so what’s new?

 2. catchit64

  Gaat Rasmussen nu geld krijgen?

 3. Vogelbeest

  Wat is doping en wat niet? Vitamine C, is dat doping? Een pilletje van de hema of het kruidvat helpt tegen ziekten, maar het is niet natuurlijk.
  Wat is natuurlijk? Bietensap heeft een hoop eigenschappen die prestatieverhogend werken, dus met name duursporters als wielrenners en triatleten drinken een glaasje een paar uur voor de inspanning.
  Nu stop je dezelfde eigenschappen in een pil (bietensap heeft een aparte smaak) want dat neemt makkelijker in. Is het nu doping?

  Als er middelen zouden zijn om de hersenprestaties te verhogen zouden ze omarmd worden en de hele mensheid zou er op vooruit kunnen gaan. Maar die zijn er niet.

  Er zijn wel middelen om de fysieke prestaties te verhogen. Geef het vrij, geniet er van, laat de mensheid zijn volgende stap zetten. Verhoog de prestaties zo ver als je wilt en kunt.

  • André Somers

   Die middelen om de hersenprestaties te verhogen zijn er wel, en worden ook gebruikt. Ritalin, Provigil en beta blockers bijvoorbeeld.

   Zie o.a. http://www.kennislink.nl/publicaties/een-op-de-vijf-wetenschappers-aan-de-breindoping

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Heldoppantoffels

    Ritalin is een héél slecht middel, noem dat alsjeblieft nooit meer in positieve zin. Kinderen krijgen dit (99% onterecht) wegens ADHD en ik weet niet of jij wel eens de beschrijving hebt gelezen van ADHD maar daar past zo’n beetje ieder kind in.

    Gevolgen van Ritalin zijn onder meer verminderde lichaamsgroei, verminderde hersen groei en alle gevolgen die daar weer uit kunnen voortkomen.
    In Engeland staat Ritalin op de lijst met verboden middelen en dat is dus niet voor niets.

    Leuk weetje is tenslotte dat 1 op de 7 kinderen in Amerika aan de Ritalin zit, dus van dat land kun je in de toekomst nog leuke dingen gaan verwachten.

    Je hoeft maar een beetje te googlen om hier meer informatie over in te winnen, of kijk anders even naar de documentaire”The war on kids”.

    (in antwoord op André Somers)
    • André Somers

     Ik heb nooit gezegd dat ik het positief vindt, alleen dat het middel gebruikt wordt als “hersendoping”. Ik heb daar geen oordeel over.

     Het probleem dat je signaleert is van een heel andere orde, en heeft eigenlijk niets met het middel te maken, maar alles met de diagnose.

     (in antwoord op Heldoppantoffels)
 4. disqus_cDEBEY6Kl8

  Ze hebben het gedrag van de bank overgenomen.

Reacties niet toegestaan