Eindelijk wordt ook Bjarne Riis onderzocht voor dope

De renner waarvan eigenlijk niemand ooit heeft betwijfeld dat hij hechte banden met doping had is teambaas Bjarne Riis van Saxo-Tinkoff. Hoewel Riis nooit op doping is betrapt, is hij veelvuldig van dopinggebruik beschuldigd. In 1994 en 1995, het jaar waarin hij zijn eerste podiumplaats in de Tour behaalde, reed Riis bijGewiss-Ballan, de ploeg die bekend staat als de eerste wielerploeg waar structureel en georganiseerd epo werd gebruikt. Eén van de ploegdokters was Michele Ferrari, die later werd verbannen uit de wielersport. Riis' bijnaam in het peloton zou monsieur 60% zijn geweest, naar zijn (kunstmatig) hoge hematocrietgehalte. Volgens de verhalen was zijn bloed zo dik dat hij 's nachts enkele malen moest worden gewekt om te voorkomen dat hij zou komen te overlijden aan een hartstilstand. Maar iedereen lag onder vuur, behalve Riis. Maar dat wordt anders. Riis heeft bevestigd dat het Deens antidopingagentschap onderzoek naar hem doet. Het agentschap gaat het verleden van de Deense tourwinnaar van 1996 uitpluizen en wil kijken welke rol hij heeft gespeeld in de dopingschandalen rond oud-renners Tyler Hamilton, Jan Ullrich en Laurent Jalabert. </p> <p>Riis, die afwezig was bij het begin van de Tour op Corsica, zegt zich echter geen zorgen te maken. ,,Men mag om mijn uitsluiting van de sport vragen, maar ik denk dat ik de laatste tijd goede dingen voor het wielrennen heb gedaan&#039;&#039;, aldus de ploegbaas van Alberto Contador. ,,Ik respecteer het onderzoek en ik zie wel wat er gebeurt.&#039;&#039; </p> <p>De Deen biechtte al in 2007 op epo te hebben gebruikt in zijn loopbaan, onder meer tijdens zijn tourzege in 1996. In tegenstelling tot Lance Armstrong mocht Riis zijn overwinning gewoon houden. </p> </div>

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Hallo sportminnende lezer, doe eens niet zo naïef Die sport staat stijf van de doping. Dat weet jij, dat weet ik en de renners nog het beste.
  Het is misschien leuk om naar te kijken en sfeervol om naar te luisteren op de radio maar neem sport in het algemeen en wielrennen in het bijzonder in hemelsnaam niet serieus.

 2. RhodBerth

  “De Deen biechtte al in 2007 op epo te hebben gebruikt in zijn loopbaan,
  onder meer tijdens zijn tourzege in 1996. In tegenstelling tot Lance
  Armstrong mocht Riis zijn overwinning gewoon houden.”

  Dit blijft het hele probleem van de hele anti-doping heisa die er nu is.
  Of ze geven iedereen z’n zegens terug, en voeren vanaf nu een strikt beleid in, of ze ontnemen iedereen z’n titels. Maar dan moeten mannen zoals Indurain en Merckx ook onder de microscoop.

Reacties niet toegestaan