17 medailles binnen, hoeveel gaat er nog komen?

Met 17 medailles heeft Nederland een ongekend record te pakken. Nog nooit eerder won Nederland zoveel medailles op een olympisch toernooi. Het ongelofelijk aantal en de totale overheersing waarmee dit gepaard gaat voelt ergens wat ongeloofwaardig. Ligt het aan het schaatspak? De optimalisatiematrix welke de KNSB gebruikte om alleen sporters met een hogere kans op een medaille te selecteren. Of heeft de Nederlandse Selectie een ander geheim wapen? Feit is dat Nederland 16 van de tot nu toe 24 uitgedeelde medailles in het schaatsen heeft gewonnen. De komende dagen zijn er nog een aantal afstanden waarop Nederland medaille kansen heeft. Zo volgen dinsdag de 10 km voor de mannen en dinsdag de 5 km voor de vrouwen. Daarnaast is Nederland nog favoriet op de achtervolging, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Het aantal medailles kan dus nog op lopen en tussen de 20 en 25 uitkomen.
Nederland staat na het goud, zilver en brons (een zogenaamde ''clean sweep'') op de 1500 meter van het langebaanschaatsen op de tweede plek in de medaillespiegel. Ons land moet alleen Duitsland nog voor zich dulden. Indien alleen gekeken wordt naar het aantal medailles en niet naar de soort medailles dan staat ons land, met 17 plakken, op de eerste plek. Stand medaillespiegel na 1500 meter vrouwen (goud, zilver, brons, totaal):
 • 1. Duitsland (7 3 2) 12
 • 2. Nederland (5 5 7) 17
 • 3. Noorwegen (5 3 6) 14
 • 4. Zwitserland (5 1 1) 7
 • 5. Rusland (4 7 5) 16

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. chiel9

  In 1996 hadden we 19 medailles, dus we hebben wel eerder meer dan 17 medailles gewonnen op een olympisch toernooi. Dat waren alleen de zomerspelen.

  • André Somers

   Zijn daar niet gewoon ook meer medailles te winnen? Volgens mij zijn er in Sochi 98 onderdelen waar een medaille gewonnen kan worden (dus 294 te winnen medailles + een paar gedeelde derde plaatsen). Op de zomerspelen in Londen waren er 302 onderdelen waar medailles te winnen waren. Dat is ruim 3x zo veel. Het deelnemersveld is dan natuurlijk ook breder, de winterspelen zijn toch een feestje van Noord America, Europa en China en Korea. De rest van de wereld doet niet significant mee.

   (in antwoord op chiel9)

Reacties niet toegestaan