Overtuigend: waarom de Amerikaanse schaatsers niet winnen op de Spelen

Tot nu toe zijn het de slechtste spelen in 30 jaar voor het Amerikaanse schaatsteam. De Amerikanen zijn naarstig op zoek naar de oorzaak van het collectieve falen van hun schaatsers. Aanvankelijk was de theorie dat het lag aan het nieuwe high-tech schaatspak. Maar ook met hun oude schaatspak weten de Amerikanen nog niet te overtuigen. Een artikel in de Milwaukee Journal Sentinel komt met een hele andere theorie: de wanprestatie komt voort uit het trainen op hoogte. De schaatsbaan van Sotsji is een laaglandbaan, net als de banen in Nederland. Hierdoor hebben de Nederlanders een voordeel.
De voordelen van het trainen op hoogte en de gewenning aan de snelheden die de schaatsers op dat snelle ijs halen wegen niet op tegen de voordelen van een voorbereiding op langzaam ijs op een laaglandbaan.
De statistieken lijken te kloppen: De afgelopen 5 jaar behaalden amerikaanse schaatsers 56 medailles in 128 World Cup wedstrijden op hooglandbanen (44%) en 104 medailles in 398 wedstrijden op laaglandbanen (26%). De Amerikanen hadden hun Olympische voorbereiding op een hoogland baan in Collalbo in Italie. Training op hoogte zorgt voor meer rode bloed cellen welke zouden zorgen voor extra uithoudingsvermogen. Maar schaatsen op hoogte is daadwerkelijk anders dan schaatsen op zee niveau. De weerstand op een laaglandbaan is veel hoger waardoor de schaatser veel meer moeite moet doen om dezelfde snelheid te halen.

Bron(nen):   Business Insider  Milwaukee Journal Sentinel    

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  Volgens mij was Obama teveel met homorechten bezig en te weinig met de sporters. In tegenstelling tot ons staatshoofd is hij zijn sporters niet één keer komen aanmoedigen.

  • Dead Silence

   Obama mag dat niet, want dan heeft hij de godsdienstwaanzinnigen aan z’n broek hangen. Of stel je voor, Obama en Poetin samen met een halve liter Geineken op de foto.

   (in antwoord op De Staatsburger)
 2. kletsmajoor

  Dit voordeel voor laagland-schaatsers is in de aanloop naar Sochi vaak besproken. Eigen schuld als de Amerikanen daar niet op gelet hebben.

Reacties niet toegestaan