Belgische sportexpert: Nederland won dankzij de pakken

Hans Vandeweghe is een Belgische beroemdheid. Hij was een befaamd sportjournalist en is ook directeur van de Vlaamsewielerbond. In De Standaard - het Belgische NRC - stelt hij vragen bij het Nederlandse succes. Hij gelooft niet in de opgegeven redenen. Daar moet iets anders achter zitten, denkt hij. Het bedrijf dat de Nederlandse pakken ontwierp voorspelde dat de dragers 3 procent winst zouden boeken. Door harder te gaan of minder snel moe te worden. Vandeweghe snapt niet dat de Nederlandse pers nog niet heeft uitgezocht of die 3 procent de verklaring is voor het Nederlandse succes.
"Nederland heeft zaterdag in de ploegenachtervolging ondanks een fikse ruzie onder de leden van het ‘team’ een 24ste medaille gewonnen. Daarvan zijn er 23 behaald in het langebaanschaatsen, naast één in short track. Nederland brak alleen in 1998 (12 medailles) door de grens van tien, een knappe prestatie in volle epo-hoogdagen. Nu breken ze door de grens van twintig, en hoe. De les van de internationale zwembond, die een reglement had met een beperking op snelheidsvoordeel maar de pakken niet of nauwelijks controleerde, is niet blijven hangen. Regel 233 van de schaatsunie heeft het alleen over de vorm van het pak. Geen woord over onoorbaar snelheidsvoordeel. Terwijl het zo simpel zou kunnen zijn: benoem de toegelaten stofjes, zet iedereen met gelijke wapens aan de start waardoor hopelijk alleen de fysiologie de uitslag bepaalt, en klaar is Kees (en alle andere Nederlanders).

Bron(nen):   Standaard      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Vandeweghe heeft duidelijk geen verstand van natuurkunde en raaskalt van ongekende orde.

 2. André Somers

  De Russen reden in dezelfde pakken als de Nederlanders, en het is niet alsof die nu zo geweldig gepresteerd hebben…
  Ja, de pakken hebben invloed, zowel psychologisch als in termen van ondersteuning van de schaatshouding en de luchtweerstand. Maar het is niet alsof de Nederlanders hier met iets revolutionairs of geheims reden (in tegenstelling tot de VS, volgens hun eigen claims…) Het is overigens ook een reden dat een heel aantal schaatsers lang haar hebben: daarmee kan je de holte tussen het hoofd en de rug wat opvullen, en dat is aerodynamischer.

 3. Kopje thee

  Typisch Vlaamse kift. Opmerkelijk toch altijd, die vileine houding van onze zuiderburen – onverdiend, en nooit beantwoord.

  • Jannie Ooms

   Villein? Onze Zuiderburen?
   Geef eens voorbeelden?
   Volgens mij slaat dit nergens op.

   (in antwoord op Kopje thee)

Reacties niet toegestaan