Omkoping bewezen: Fifa-baas kreeg 2 miljoen dollar van Qatar

Op de bankrekeningen van  de (destijds) vice-president van de Fifa Jack Warner en zijn familie werd 2 miljoen dollar bijgeschreven door een bedrijf uit Qatar, kort nadat de Fifa dat landje om raadselachtige redenen had aangewezen voor de wereldkampioenschappen van 2022. De Daily Telegraph heeft documenten in handen waaruit blijkt dat 1,25 miljoen werd bijgeschreven op de rekening van Warner zelf - woonachtig in Trinidad - en 750.000 dollar op de rekening van diens zoon, die in Miami woont. De betalingen werden gedaan door het bedrijf van Mohamed Bin Hammam, de man die namens Qatar lid is van het bestuur van de Fifa. Volgens de Telegraph is de FBI bezig met een onderzoek en heeft daarbij de zoon als kroongetuige, vermoedelijk in ruil voor strafvermindering. Het geld werd twee weken nadat Qatar was aangewezen overgemaakt met als reden “professional services provided over the period 2005-2010” Warner, 28 jaar lang lid van de wereldvoetbalbond FIFA was jarenlang een steunpilaar voor voorzitter Joseph Blatter. Hij moest aftreden door een ander schandaal. Warner werd gefilmd toen hij andere FIFA-leden aanspoorde om relatiegeschenken van meer dan 25.000 dollar te aanvaarden. In ruil moesten ze hun steun geven aan - jawel - Bin Hammam in diens strijd om Blatter van de troon te stoten en FIFA-voorzitter te worden.

Bron(nen):   Daily Telegraph      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RHK

  Hier moet men dan een voorbeeld stellen: Qatar afgelasten (uitwijken naar ander land als dat nog kan) , die corrupte FIFA leden en familie hun geld afpakken en voortaan dit soort onderzoeken naar corruptie doen voordat de FIFA definitief beslist de volgende keer.

 2. Apekool

  Je zou een nieuwe bond kunnen oprichten natuurlijk, en massaal het FIFA lidmaatschap opzeggen. Waarom gaan alle voetbalbonden in de wereld telkens weer in zee met bewezen oplichters? Een heel slap ruggengraatje of zelf ook corrupt denk ik dan.

 3. De Staatsburger

  En met de mensenrechten is het in Qatar ook bar en boos gesteld. Ik ben niet zo snel voor een boycot maar het WK in Qatar moeten ze echt niet laten doorgaan.

 4. Pietje_Precies

  je verwacht het niet, en ZEKER niet uit Qatar, waar de moraal enorm hoog is en ze helemaal niet aan corruptie doen….

 5. Quit Qatar 2022

  Voor wat het waard is: de petitie tegen KNVB staat hier: https://t.co/MxrVemQKeZ

Reacties niet toegestaan