Hoe Shanne Braspennincx een hartaanval overleefde en goud won

Shanne Braspennincx (30) won donderdag goud op de keirin. Ze staat er zelf ook versteld van. De baanwielrenster overleefde een hartaanval en medische complicaties nadien, maar wist terug te keren op haar oude niveau.

Op een trainingskamp in Colorado krijgt de dan 24-jarige sportvrouw het ineens benauwd. Haar linkerarm lijkt te slapen. Artsen constateren in het ziekenhuis dat ze een hartaanval heeft gehad. Ze wordt gedotterd en krijgt een stent. Na een revalidatieperiode zou ze weer haar oude niveau moeten kunnen halen.

Maar haar ziekte krijgt nog een vervelend staartje. Ze wordt namelijk maar niet beter. Nieuwe scans wijzen uit waarom: de Amerikaanse artsen hebben een te kleine stent geplaatst, niet geschikt voor de grote aderen van topsporters. Hij is te smal en zit helemaal verstopt.

Braspennincx moet rust nemen, terwijl ze bekend staat als trainingsbeest en adrenalinejunkie. Nadat de verstopping is verholpen, krijgt ze langzaam het vertrouwen in haar lichaam terug. En gaat ze weer volle bak trainen.

Nu, op haar dertigste, volgt de beloning. "Het is een bijzonder lange weg geweest, maar het is het allemaal dubbel en dwars waard geweest,” zei Braspennincx vlak nadat ze de gouden plak kreeg.

Bron(nen):   NRC