Nederlander gaat tien Iron Man-triatlons doen in tien dagen tijd: hoe kan dat?

Roeier, zeiler, avonturier en aannemer Mark Slats gaat zondag beginnen aan maar liefst tien volledige triatlons achter elkaar, een krankzinnige inspanning. Wat drijft hem?

De 45-jarige duursporter uit Wassenaar roeide eerder tweemaal in recordtijd de Atlantische Oceaan over en zeilde meerdere keren de wereld rond. “Voor mij is alles wat ik doe een wedstrijd. Competitiedrang, je laten gelden, je bewijzen. Ik moet het mezelf moeilijk maken, anders heb ik er geen zin in”, vertelt hij aan RTL nieuws.

Zondag 8 mei begint hij aan tien Iron Man-triatlons. Dat betekent in totaal 38 kilometer zwemmen, 1800 kilometer fietsen en 422 kilometer rennen in tien dagen tijd. "Ik begrijp het wel als mensen denken dat het niet kan. Maar dat geeft me juist nog meer motivatie. Het kan namelijk wel, en ik ga het laten zien", zegt Slats.

"Als je iets wilt bereiken, moet je je doelen klein stellen. En elke volbrachte training is er weer een. Je kunt elke dag smoesjes bedenken om niet te gaan trainen, maar ik zeg altijd: 'Be stronger than your excuses'", zo oreert hij verder.

12.000 calorieën
Elke ochtend om 5 uur springt hij in zijn wetsuit en lepelt hij een pan Brinta leeg. "Ik mag geen honger krijgen, ik moet zorgen dat ik dagelijks zo'n 12.000 calorieën binnenkrijg, en ik moet genoeg drinken. Maar vooral voldoende slaap krijgen is een uitdaging.”

De man heeft een enorme wilskracht. Zijn doel is om mensen te inspireren tot grootse daden. "Je dromen mogen zo groot zijn dat je er zelf bang van wordt", vertelt hij. "Maar vervolgens moet je een plan hebben en dat begint de volgende dag. Je mag geen training missen. Ik doe het om mensen te inspireren. Ga eens een keer een avontuur aan, begin een gevecht met jezelf. Kijk eens buiten je comfortzone en zie wat daar te halen valt. Daar word je mentaal sterk van."