Thomas Dekker stopt met wielrennen

Thomas Dekker stopt met wielrennen. De 30-jarige sporter schrijft in een verklaring in het AD dat hij klaar is ,,voor een nieuwe stap. Zonder fiets''.

,,Mijn hele leven stond tot nog toe in het teken van wielrennen, maar ik wil niet langer afhankelijk zijn van mijn vorm, mijn materiaal, mijn ploeg of van wie of wat dan ook'', schrijft Dekker in de krant. ,,Mijn wielercarrière is mooi, lelijk, heftig en leerzaam geweest.'' Dekker stopt met direct met de wielersport.

Zijn laatste meters fietste hij eind vorige maand op de baan van het Mexicaanse Aguascalientes, waar hij probeerde het werelduurrecord te verbeteren. Dat lukte hem niet. De sporter zei wekenlang te hebben nagedacht over de beslissing een punt achter zijn carrière te zetten. ,,Ik heb geluisterd naar mijn verstand en naar mijn gevoel. En nu ben ik eruit: Ik stop met wielrennen.''

Doping

Dekker begon in 2005 zijn profcarrière. Hij won dat jaar een bergrit in het Critérium International. Het jaar daarna werd Dekker als derde Nederlander eerste bij Tirreno-Adriatico.

In 2009 kwam naar buiten dat Dekker in 2007, in zijn tijd als renner bij de Raboploeg, positief was getest op de epo-variant dynepo. Hij werd daarop door zijn ploeg Lotto op non-actief gesteld en even later ontslagen. De wielrenner bekende de doping te hebben gebruikt en werd daarop geschorst tot 1 juli 2011.