De kant van het FIFA-schandaal waar niemand het over heeft

Er is natuurlijk veel geld gemoeid met het corruptieschandaal bij de FIFA, maar het menselijk leed dat de grijpgrage heren van de voetbalbond hebben veroorzaakt, is nog vele malen erger. Als straks uit Zwitsers onderzoek blijkt dat de hebzucht van de FIFA-bazen er toe heeft geleid dat Qatar het WK van 2022 mag organiseren, is dat verreweg hun grootste fout geweest. De werknemers die de stadions bouwen en veelal uit Zuidoost-Azië afkomstig zijn, werken onder abominabele omstandigheden. Hun paspoorten worden ingenomen en ze maken dodelijk lange werkweken in de brandende zon. Na internationale protesten zijn de arbeidsomstandigheden iets verbeterd, maar niet veel. Uit onderzoek van advocatenkantoor DLA Piper blijkt dat er in 2012 en 2013 al 964 bouwvakkers uit Bangladesh, India en Nepal zijn omgekomen in Qatar. Geschat wordt dat er in totaal 4.000 mensen zullen sterven tijdens de bouw van de stadions. Veel meer dan bij welk WK dan ook. Null      

Bron(nen):   The Independent      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dutchy

  Vind dat inderdaad wel het meest heftige, de dode bouwvakkers en de omstandigheden waaronder deze mensen werken. Een bouwplaats kan van alles mis gaan helaas, maar risico’s probeer je in te dammen, zo niet in Qatar.

 2. KarlRuprechtKroenen

  Daar zijn mensen niets waard en kosten ze dan ook niets.

  Wederom het bewijs dat winst en moraal niet te verenigen zijn zonder dat er juiste wetgeving aan te pas komt.

 3. RHK

  Schrikbarend hoeveel mensen er overlijden bij bouwwerkzaamheden voor zo’n sport-evenement. Opvallend ook dat het aantal doden gelijke tred lijkt te houden met de mate waarin een land bestuurlijk verrot is. Rusland en Qatar spannen de kroon en dat is een teken aan de wand dat het daar een grote bende is waar een mensenleven niets waard is.

  • Bartje

   Voer eens wat bewijzen aan wat Rusland betreft.

   (in antwoord op RHK)
  • Benicio

   Ik weet niet wat erger is, een land waar het bestuur verrot is en op deze manier met mensenlevens omgegaan wordt of een land waar het bestuur niet verrot is, maar bijvoorbeeld bootvluchtelingen laat creperen. In beide gevallen gaan de mensen elders op zoek naar een betere toekomst en in beide gevallen is de kans van overleven gering. Zelfs voor de ‘beschaafde’ landen is een mensenleven niks meer waard.

   (in antwoord op RHK)
 4. Dead Silence

  Blatter is de root of all evil. De corruptie straalt hij zelf als meeste uit.

  Aan de andere kant interesseert dat balspelletje geen moer.

 5. catchit64

  Dit heeft allemaal niks met sport te maken. Wat zou het fijn zijn als alle sporten gewoon voor het plezier van de deelnemer en toeschouwer zou worden gespeeld.
  Natuurlijk begrijp ik ok wel dat de commercie zodanig ver in alles wat sport heet is doorgedrongen dat het niet kan maar wat zou het mooi zin als het kon.

 6. Burgermans

  Het zegt toch wel veel over de verderfelijke moraal van de Arabieren dat ze meer dan duizend mensen de dood in hebben gejaagd en dat het niemand daar wat kan schelen.

 7. wwoud

  Tja, nu wordt in de Doema gesuggereerd om gevangenen aan de te bouwen stadions te laten werken omdat de kosten mede als gevolg van de gedevalueerde Roebel uit de hand lopen. Neemt de FIFA daartegen stelling, of is ze dankbaar dat Poetin Blatter steunt?

Reacties niet toegestaan