Waterpolosters verliezen WK-finale

Sport
door anp
vrijdag, 07 augustus 2015 om 22:05
waterpolosters verliezen wk finale1438978328
De Nederlandse waterpolosters hebben vrijdag nagelaten de kroon op een prachtig WK te zetten. De ploeg van bondscoach Arno Havenga moest in de finale in Kazan buigen voor de Verenigde Staten: 4-5 (1-0 1-2 1-3 1-0). Daardoor moest het verrassende Oranje, met de tieners Laura Aarts en Maud Megens als nieuwe boegbeelden, genoegen nemen met zilver, net als in 1986, 1994 en 1998. De wereldtitel uit 1991 blijft voorlopig de enige.
Met Nederland en de Verenigde Staten lagen de olympisch kampioenen van 2008 en 2012 tegenover elkaar in het water in Kazan. Oranje had zeven jaar geleden in Peking ten koste van de Amerikaanse ploeg het goud veroverd (9-8). De enige speelster die over is van die gouden ploeg, aanvoerster Yasemin Smit, opende na bijna 6 minuten spelen de score in het bij vlagen grimmige duel. Smit knalde de bal via het wateroppervlak langs de Amerikaanse keepster Samantha Hill (1-0). Beide ploegen kregen kansen op meer, maar namens Oranje raakte Sabrina van der Sloot de lat en Lieke Klaassen de paal. Aan de andere kant onderscheidde keepster Aarts, achttien jaar pas, zich met een paar knappe reddingen.
De ploeg van Havenga raakte het initiatief in het tweede kwart kwijt aan de fysiek sterkere Amerikanen. Aarts was kansloos toen een schot van Rachel Fattal via de vingertoppen van Smit van richting werd veranderd. Even later bracht Madeline Musselman de olympisch kampioen op voorsprong. Klaassen zorgde er echter voor dat Oranje halverwege op gelijke hoogte stond. Na enkele missers schoot ze de bal halverwege het tweede kwart voorbij Hill, toen de Amerikanen haar aan de rechterkant even vrij lieten (2-2).
Strafworp
In het derde kwart kwam 'Team USA' al snel weer op voorsprong via Fattal, maar Maud Megens bracht Oranje opnieuw langszij. De negentienjarige dochter van oud-international Patricia Libregts, die zelf in 1991 met Nederland de wereldtitel veroverde, knalde de bal via het water raak (3-3). Fysiek bleken de Amerikaanse vrouwen echter sterker dan de ploeg van Havenga, die veel overtredingen nodig had. Via Kiley Neushul en Courtney Mathewson liepen de Verenigde Staten uit naar 3-5, waardoor Oranje in het laatste kwart in de achtervolging moest.
Van der Sloot kreeg 4 minuten voor tijd een uitgelezen kans om de aansluitingstreffer te maken, maar ze miste een strafworp. Amper een minuut later bracht Megens, weer zij, de spanning wel terug met de 4-5. De gelijkmaker wilde echter niet vallen, ondanks een grote kans in de laatste seconden.