Olympische Spelen: de hoogtepunten van dag 3

Sport
maandag, 30 juli 2012 om 22:08
welingelichtekringen header 1
De derde officiële dag van de Olympische Spelen zit erop. Opvallend nieuws en uitslagen uit Londen kort uitgelicht:
  • Het eerste optreden van een Saudische vrouw op de Olympische Spelen lijkt onzeker: De vader van judoka Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Saherkani wil haar terugtrekken uit het toernooi, omdat hij zijn dochter niet zonder hoofddoek wil laten deelnemen. De judobond had eerder al aangegeven dat Shaherkani met hoofddoek niet mee zou mogen doen, onder andere omdat dit gevaarlijk zou kunnen zijn. Het IOC gaat met beide partijen in gesprek.
  • De Braziliaanse judoka Felipe Kitadai heeft zijn bronzen medaille (-60 kilo) kapot laten vallen op een opmerkelijke plaats: in de douche. Zo trots als hij was hield hij de plak constant om, dus ook tijdens een wasbeurt. Maar de Braziliaan heeft geluk. Hij krijgt een nieuw exemplaar van het IOC.
  • De Zwitserse voetballer Michel Morganella is uit de selectie gezet na een (haat)bericht op Twitter. Na de verloren wedstrijd tegen Zuid-Korea (1-2) tweette hij: "Ik sla alle Koreanen kapot, ik ga jullie allemaal in brand steken. Stelletje mongolen''.
  • Een bijzondere prestatie van een 15-jarige Litouwse zwemster: Ruta Meilutyte won goud in de 100 meter schoolslag.
  • Amerikaanse atleten zijn een protestactie op Twitter begonnen omdat zij zijn het niet eens zijn met een sponsorregel van het IOC. De atleten mogen geen privésponsors tonen op hun kleding of lichaam.
  • Judo: Dex Elmont verloor de strijd om het brons in de klasse -73 kilo. Hij werd vierde.
  • Roeien: De Holland acht plaatste zich in de herkansing voor de finale met een derde plaats. De vrouwen in de zware dubbeltwee eindigden als vierde in de series en zijn tot de herkansing veroordeeld voor een finaleplek. De mannen vier-zonder plaatste zich voor de halve finale.
  • Handboogschieten: Rick van der Ven won met 6-2 en plaatste zich voor de achtste finales.
  • Schietsport: Peter Hellenbrand eindigde als vijfde in de finale van de 10 meter luchtgeweer.
  • Hockey: De Nederlandse mannen wonnen met moeite van India met 3-2.
  • Tafeltennis: Li Jiao bereikte knap de kwartfinales. Li Jie is hier helaas niet in geslaagd. Ze verloor haar vierde ronde partij.
  • Zeilen: Pieter-Jan Postma eindigde in de derde en vierde race van de Finn-klasse als derde en vierde. Hij staat voorlopig op de vijfde plaats, met evenveel punten als de nummer drie. Marit Bouwmeester neemt na de eerste dag de derde plek in van de Laser radial-klasse. Zij werd zesde en derde. Het dames matchraceteam won beide races vandaag en staat voorlopig derde. Rutger van Schaardenburg staat voorlopig op de 20ste plek in de Laser-klasse.
  • Tennis: Robin Haase heeft in twee sets verloren van de Fransman Richard Gasquet en is uitgeschakeld. Ook in het dubbelspel is Haase, die hier samen met Jean-Julien Rojer in uitkwam, uitgeschakeld. De Nederlanders verloren in drie sets van een duo uit India.
  • Paardensport: De eventingploeg is uitgeschakeld door een val van Elaine Pen. Andrew Heffernan en Tim Lips komen nog wel in actie voor het individuele klassement. Heffernan staat voorlopig 32ste. Lips staat op de 28ste plaats.