Olympische Spelen: de hoogtepunten van dag 8

Sport
zaterdag, 04 augustus 2012 om 23:07
welingelichtekringen header 1
De achtste officiële dag van de Olympische Spelen zit erop. Opvallend nieuws en uitslagen uit Londen kort uitgelicht: Bron: nocnsf.nl, Infostrada Sports
  • Michael Phelps nam in stijl afscheid van het olympische zwemmen: in zijn laatste race won hij goud (4x100 meter wissel). Dit betekende zijn 22e olympische medaille (waarvan 18 goud).
  • Serena Williams veegde Maria Sharapova van de baan in de finale van het tennistoernooi met 6-0, 6-1. De medaille-huldiging leidde nog tot enige ontzetting: terwijl het Amerikaanse volkslied werd afgespeeld, viel de Amerikaanse vlag. Volgens persbureau AP kwam dit door de sterke wind.
  • 'Blade Runner' Oscar Pistorius, de 25-jarige Zuid-Afrikaan die op twee beenprotheses van carbon loopt, plaatste zich bij zijn historische debuut op de Olympische Spelen voor de halve finales van de 400 meter.
  • Het getouwtrek om ‘gouden’ Ranomi Kromowidjojo is begonnen: Zowel haar geboortedorp Sauwerd (Groningen) als haar woonplaats Eindhoven wil haar als eerste huldigen.
  • Een primeur voor de Australische basketbalster Liz Cambage. Zij scoorde als eerste vrouw ooit met een dunk op de Olympische Spelen.
  • De 25-jarige Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce prolongeerde haar titel op de 100 meter sprint.
  • Zwemmen: Goud voor Ranomi Kromowidjojo en brons voor Marleen Veldhuis op de 50 meter vrije slag. Op de 4x100 meter wissel kon zowel de vrouwen- als de mannen estafetteploeg niet voor een sensatie zorgen met een respectievelijk zesde en zevende plek.
  • Atletiek: Churandy Martina bereikte nipt de halve finale van het koningsnummer in een tijd van 10,20 seconden. Dafne Schippers werd 11e op de zevenkamp. Nadine Broersen eindigde op de 12e plek.
  • Hockey: De vrouwenploeg bereikte de halve finale met hun winst op Zuid-Korea met 3-2.
  • Zeilen: Van Rijsselberghe verstevigde zijn koppositie. Als de windsurfer morgen vier extra punten pakt ten opzichte van de nummer twee en drie, is hij vóór de medalrace al olympisch kampioen. Bouwmeester (Laser radial-klasse) gaat de medalrace in als gedeeld ranglijstaanvoerder. Vier vrouwen maken kans op goud maandag. Het matchraceteam heeft als laatste team nipt de kwartfinale bereikt. Westerhof /Berkhout (470- klasse) stegen naar de derde positie in het algemeen klassement. Sven en Kalle Coster (470-klasse) staan op de 13e plaats van het algemeen klassement. Van Schaardenburg (Laser-klasse) wist de medalrace niet te halen en eindigde zijn olympisch toernooi als 14e.
  • Beachvolleybal: Het duo Nummerdor/Schuil won en bereikte de kwartfinale. Het damesduo Keizer/Van Iersel verloor in de achtste finale en is uitgeschakeld.
  • Baanwielrennen: De achtervolgingsdames eindigden als zesde op de Spelen.
  • Tafeltennis: De vrouwen verloren van China in de kwartfinale van het landentoernooi en zijn uitgeschakeld. Nooit eerder tijdens de Spelen behaalde de vrouwenploeg de laatste acht. Ook in het enkelspel (Li Jiao) is dit nooit eerder voorgekomen.
  • Paardensport: De springruiters begonnen hun toernooi goed. Allen reden foutloos in de openingsrubriek. Deze telt mee voor het individuele klassementen en is bepalend voor de startvolgorde van de teams in de landenwedstrijd (zondag en maandag).
  • Roeien: De mannen vier-zonder eindigde op de vijfde plaats in de finale. De vrouwen lichte dubbeltwee werd tweede in de B-finale.
  • Trampolinespringen: Rea Lenders is er niet in geslaagd de finale te bereiken.
  • Triatlon: Rachel Klamer en Maaike Caelers speelden geen rol van betekenis. Klamer eindigde als 36e, Caelers behaalde een 41e plaats.